Kawasakin tauti on erityisesti pienillä lapsilla esiintyvä verisuonitulehdustauti. Sitä tavataan maassamme noin 30 lapsella vuodessa. Taudin aiheuttaja on tuntematon. Kyse lienee infektion laukaisemasta tulehdusreaktiosta kuten monissa reumataudeissa.
Kawasakin taudin oireet
Kawasakin taudin oireita ovat jatkuva korkea kuume (kesto yli 5 vrk), silmän sidekalvojen punoitus, ihottuma, suurentuneet kaulan imusolmukkeet sekä suuoireet, joita ovat kielen ja suun limakalvojen punoitus sekä huulten punoitus ja halkeilu. Lisäksi lapsilla todetaan usein muitakin vaivoja, kuten korvatulehdusta, vatsakipua, ripulia ja sydäntulehdusta.
Laboratoriokokeissa todetaan kohtuullisesti suurentuneet tulehdusarvot (CRP ja lasko). Kawasakin taudin vakavin löydös ovat sydämen sepelvaltimosuonten laajentumat, jotka voivat johtaa sepelvaltimoiden tukoksiin.
Milloin hoitoon
Kawasakin tautia epäiltäessä tulee hakeutua saman tien hoitoon. Ongelma on, että Kawasakin taudin kaltaisia oireita esiintyy myös monissa tavallisissa infektioissa, eikä sitä ole aina helppo epäillä ja varmentaa. Lapsi, jolla on kuumeilua ilman selviä muita oireita, on syytä viedä lääkärin arvioon.
Kawasakin taudin hoito
Kawasakin taudin hoitona käytetään suoneen annettavaa immunoglobuliinia ja viikkojen ajan jatkuvaa asetyylisalisyylihappo (”aspiriini”) -lääkitystä. Tämä hoito vähentää selvästi sepelvaltimomuutosten ilmaantumista, erityisesti kun hoito annetaan tarpeeksi ajoissa. Valtaosa lapsista paraneekin Kawasakin taudista hyvin.
Kawasakin taudin ehkäisy
Kawasakin taudin syntymekanismi on tuntematon eikä ehkäisykeinoja tunneta.
Kirjallisuutta
- Salo E. Kawasakin tauti. Kirjassa: Rajantie J, Heikinheimo M, Renko M (toim.). Lastentaudit. Kustannus Oy Duodecim 2016, s. 225-6.
- Salo E. Kawasakin tauti. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 25.2.2019.
- Tuikkala H, Salo E. Pienen lapsen kuumeilu - voiko se olla Kawasakin tauti? Suomen Lääkärilehti 2018;73(42):2409-15.