Tarvittavista rokotteista kannattaa ensisijaisesti ottaa yhteyttä omaan terveyskeskukseen tai työterveyshuoltoon mieluiten viimeistään 1–2 kk ennen matkaa. Myös yksityiset lääkäriasemat antavat matkailuterveysneuvontaa ja rokotuksia. Kaikista saaduista rokotuksista on hyvä pyytää todistus matkalle mukaan.

Kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvat tulee olla voimassa jo kotimaassakin. Niitä ovat jäykkäkouristus-kurkkumätärokote (dT), MPR-rokote ja poliorokote. Tehosteet näihin saa omalta terveysasemalta ilmaiseksi. Vuosittaista influenssarokotetta suositellaan niille matkustajille, jotka ovat ikänsä tai perustautiensa takia oikeutettuja maksuttomaan kausi-influenssarokotteeseen.

Alle 65-vuotiaan tulee huolehtia, että on saanut jäykkäkouristus-kurkkumätärokotteen (dT) -tehosteen 20 vuoden sisällä. 65-vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille suositellaan tehosterokotetta 10 vuoden välein. Poliotehoste tarvitaan vain, jos matkustaa polion riskialueelle yli neljäksi viikoksi. Lyhyemmälle matkalle tehostetta ei tarvita. Jos ei ole sairastanut tuhkarokkoa, sikotautia ja vihurirokkoa, pitää olla saanut kaksi MPR-rokotusta.

Lasten kanssa matkustaessa kannattaa selvittää neuvolassa, tarvitseeko lapsi kansallisen rokotusohjelman rokotuksia aikaistetusti tai nopeutetussa aikataulussa. Esimerkiksi 6–11 kk ikäinen lapsi saattaa tarvita ylimääräisen MPR-rokotteen, jos matkustaa Pohjoismaiden ja Viron ulkopuolelle.

Muut matkailurokotteet matkailija kustantaa itse. Niiden tarve arvioidaan yksilöllisesti ottaen huomioon matkailijan ikä, terveydentila, matkakohde ja matkan kesto ja luonne. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Matkailijan terveysoppaassa on eri maihin suositelluista ja harkittavista rokotteista ja tietoa päätöksenteon tueksi.

Raskaana olevan ja immuunipuutteisen kohdalla rokotteiden hyödyt ja haitat tulee punnita tarkkaan. Rokotteita ei pidä jättää ottamatta silloin kun ne ovat tarpeen, mutta varovaisuussyistä eläviä heikennettyjä rokotteita ei yleensä anneta.

Taulukossa on esitetty matkailijalle soveltuvia rokotuksia ja aikataulu aikuisten kohdalla. Jokaisesta kohdasta on linkki Matkailijan terveysioppaan ao. kohtaan, josta löytyy lisätietoa (kenelle rokotetta suositellaan, taudin leviämisalueet, rokotteiden aikataulut lapsille ja aikuisille, mahdolliset nopeutetut aikataulut ja esteet rokottamiselle). Rokotteiden hinnat ovat vuoden 2021 apteekkihintoja aikuisen rokotesarjalle. Niiden tautien kohdalla, joista on oma artikkelinsa Lääkärikirja Duodecimissa, rokotuksen tarvetta on käsitelty myös niissä.

Tauti (rokotteen kauppanimi),linkki Matkailijan terveysoppaaseen Annostelu (yhden aikuisen perussarjan hinta) Tartuntareitti, esiintymisalue ja kenelle rokotetta suositellaan Tehosteaikataulu, mahd. muu merkittävä tieto
Hepatiitti A, maksatulehdus
(Avaxim®, Havrix®)
Pistoksena 2 annosta ajanhetkinä 0 ja 6 kk (140 €) Tartunta saastuneesta ruuasta ja vedestä lämpimällä vyöhykkeellä Länsi- ja Etelä-Euroopan ja Pohjois-Amerikan ulkopuolella. Kahden annoksen jälkeen tehostetta ei tarvita.
Hepatiitti B, maksatulehdus
(Engerix B®, HBVAXPRO®)
Pistoksena 3 annosta ajanhetkinä 0, 1 ja 6 kk (190 €) Tartunta saadaan veren (saastuneet neulat, verensiirto) tai seksin välityksellä.
Esiintyy laajalti Länsi- ja Pohjois-Euroopan ulkopuolella.
Tavalliselle turistimatkalle ei tarpeen.
Kolmen annoksen jälkeen tehostetta ei yleensä tarvita.
Hepatiitti A- ja hepatiitti B -yhdistelmärokote
(Twinrix®)
Pistoksena 3 annosta ajanhetkinä 0, 1 ja 6 kuukautta (210 €) Katso hepatiitti A ja B Katso hepatiitti A ja B. Kolmen annoksen jälkeen tehostetta ei yleensä tarvita.
Japanin aivotulehdus
(Ixiaro®)
Pistoksena kaksi annosta päivinä 0 ja 28 (265 €) Tartunta hyttysen pistosta.
Rokotetta suositellaan matkustettaessa yli 4 viikoksi Kaakkois-Aasiaan taudin esiintymisalueen maaseudulle.
Tehosteet ks. linkki
Keltakuume
(Stamaril®)
Yksi pistos (57 €) Hyttysen levittämä tauti Afrikassa ja Etelä-Amerikassa.
Monissa maissa vaaditaan maahan tulevalta matkailijalta todistus keltakuumerokotuksesta, varsinkin jos matkareitti on kulkenut keltakuumealueiden kautta.
Rokotteessa on elävää virusta, joten raskaana olevien ja immuunipuutteisten kohdalla lääkäri harkitsee rokottamisen hyödyt ja haitat.
Rokote on annettava viimeistään 10 päivää ennen keltakuumealueelle matkustamista.
Suoja kestää eliniän.
Kolera
(Dukoral®)
Kaksi annosta suun kautta 1–6 viikon välein (94 €) Tarttuu saastuneen veden välityksellä.
Suositellaan henkilöille, jotka oleskelevat taudin esiintymisalueella huonoissa hygieenisissä oloissa, esimerkiksi pakolaisleireillä tai vastaavissa olosuhteissa.
Tehoste 2 vuoden kuluttua.
Lavantauti
(Typhim Vi®, Vivotif®)
Typhim Vi -rokotetta yksi pistos (35 €)
Vivotif-rokotetta suun kautta 3 kapselia: yksi kapseli joka toinen päivä (35 €)
Suositellaan henkilöille, jotka oleskelevat tavallista parin viikon lomamatkaa pidempään taudin esiintymisalueilla tavallisten turistialueiden ulkopuolella maaseudulla tai pikkukaupungeissa Aasian Afrikan tai Etelä-Amerikan maissa.
Rokote ei estä suolistosalmonellaa eikä pikkulavantautia.
Tehoste:
Typhim 3 vuoden kuluttua
Vivotif 1–3 vuoden välein.
Meningokokkitaudit (aivokalvotulehdus, yleisinfektio)
(ACWY-meningokokki-rokotteet
Menveo®, Nimenrix®
(B-meningokokki-rokotteet Trumenba® ja Bexsero®)
ACWY-rokotteet: Pistoksena 1 annos (63 €)
B-meningokokki-rokotteet pistoksena 2–3 annosta (190–260 €)
Tarttuu pisaratartuntana ihmisestä toiseen.
Suositellaan matkustettaessa Afrikan meningiittivyöhykkeeseen kuuluviin maihin, jos oleskellaan tavallisten turistialueiden ulkopuolella.
ACWY-rokotus on pakollinen Saudi-Arabian pyhiinvaellusmatkoilla.
Tehosteen aikataulu riippuu rokotteesta ja rokotettavan iästä.
Puutiaisaivotulehdus
(Encepur®, TicoVac®)
Pistoksena 3 annosta ajankohtina 0, 1 ja 6–10 kk riippuen rokotteesta (aikuiselle 95 €) Tarttuu punkin puremasta.
Esiintyy Suomessa, Keski-Euroopassa, Baltian maissa ja joillakin Ruotsin alueilla.
Suositellaan taudin esiintymisalueella asuville, pitkään oleskeleville tai pitkäaikaiseen työhön meneville. Rokotteen ottamista voi lisäksi harkita niille, jotka oleskelevat pitkiä aikoja (viikkoja tai kuukausia) esiintymisalueilla ja liikkuvat paljon luonnossa lumettomana aikana.
Ensimmäinen tehoste 3 vuoden kohdalla, seuraavan tehosteen aikataulu riippuu rokotettavan iästä.
Rabies eli vesikauhu
(Verorab®)
Ennaltaehkäisevä sarja:
Pistoksena 2 annosta päivinä 0 ja 7
(166 €)
Mikäli matkailija altistuu matkalla rabiekselle (nisäkkään purema tai limakalvon nuolaisu rabiesalueella), ks. toimintaohjeet.
Tarttuu sairastuneen nisäkkään pureman tai limakalvokontaktin kautta.
Esiintyy kaikkialla kehittyvissä maissa, mutta myös mm. Itä-Euroopassa ja Yhdysvalloissa.
Ennalta ehkäisevää rokotussarjaa voidaan harkita matkailijalle, jonka oleskelu tartuntariskin alueella kestää tavanomaista turistimatkaa kauemmin tai jos kyseessä on omin päin matkailu hyvin alkeellisilla alueilla ilman yksityiskohtaista matkasuunnitelmaa.
Tehosteannos tarvitaan, jos altistuu rabiekselle. Silloin annetaan tehosterokote päivänä 0 ja 3. Muuten aiemmin rokotettu matkailija ei tarvitse tehosteita.