Matkailijan kuolemista valtaosa johtuu perussairauksista. Suoranaisesti matkasta johtuvista kuolemista yleisimpiä ovat liikennekuolemat, hukkuminen sekä muut väkivaltaiset tai tapaturmaiset kuolemat. Infektio on harvinainen kuolinsyy. Tähän nähden rokotusten pohdinta saa joskus muun kustannuksella liiankin suuren osan huomiosta turvallista matkaa suunniteltaessa. Rokotuksista huolehtiminen on kuitenkin tärkeä osa matkalle valmistautumista.

Jotkut matkanjärjestäjät antavat rokotussuosituksia. Ne ovat usein pikemminkin ylimitoitettuja. Lain mukaan matkailijaneuvonnasta huolehtiminen on kuntien (terveyskeskusten) velvollisuus. Eksoottisempiin (trooppisiin) kohteisiin matkustettaessa rokotusohjelman suunnittelu on aloitettava jo pari kuukautta ennen matkaa. Useimmat rokotukset ovat voimassa vasta pari viikkoa rokottamisen jälkeen. Ohjelman toteuttamista helpottaa se, että useita rokotuksia voidaan antaa samalla käynnillä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on antanut matkailijoiden rokotuksista ohjeet (ks. Matkailijan terveysopas). Rokotusten suunnittelussa joudutaan kuitenkin aina käyttämään harkintaa, ja erityisesti seikkailutyyppisille matkoille tropiikkiin rokotus- ja muu ehkäisysuunnitelma on hyvä tehdä aina yksilöllisesti asiantuntijan kanssa.

Taulukossa Matkailijoiden rokotukset on esitetty matkailijoiden suojauksessa käytettäviä rokotteita. Useiden torjuttavien tautien kohdalla tämän Lääkärikirjan tautikohtaisissa artikkeleissa on tarkempaa tietoa riskeistä ja rokotustarpeesta. Taulukossa esitettyjen lisäksi runsaasti matkailevan on hyvä pitää jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokotus voimassa (ovat samassa rokotteessa). Maaliskuusta 2018 lähtien tämän rokotteen (dT-rokotteen) tehosteannoksia suositetaan 45–65 vuotiaille vain 20 vuoden välein, mutta sitä vanhemmille entiseen tapaan 10 vuoden välein. Yksi perusteista on se, että tiheät tehosteannokset aiheuttavat enemmän kuume–kipu-reaktioita.

Poliorokotuksen on syytä olla voimassa, jos matkustaa yli 4 viikon oleskeluun trooppiseen Afrikkaan tai Keski-Aasiaan eikä ole saanut tehostetta vuoden sisään. Vuonna 2018 riskimaiden listassa on enää Pakistan, Afganistan ja Nigeria, joten sen hävittäminen rokotuksin maapallolta on lähellä. Kaakkois-Aasiassa ja Etelä- ja Väli-Amerikassa ei ole poliota. Ajantasainen lista maakohtaisista suosituksista löytyy Matkailijan terveysoppaasta ja verkosta. Polion suhteen aikuisille riittää, että on lapsuuden rokotussarjan lisäksi saanut yhden tehostepistoksen aikuisena. Yleisistä poliorokotuksista ollaan luopumassa taudin käytyä kaikkialla harvinaiseksi. Lapsien tulisi olla mihin tahansa ulkomaille matkustaessa saanut tuhkarokko–sikotauti–vihurirokko-kolmoisrokotteen (MPR-rokote). Tämän rokotteen tärkeys Euroopan matkoillakin on useiden maiden tuhkarokkoepidemioiden takia korostunut 2010-luvulla. Vuoden 1975 jälkeen syntyneistä suomalaisista noin 95 % on saanut tämän rokotussarjan lastenneuvolassa.

Raskaana olevilla ja immuunipuutteisilla tulee tarkkaan harkita eläviä viruksia ja bakteereita sisältävien rokotteiden hyödyt ja riskit. Taulukossa luetelluista rokotteista suun kautta otettava lavantautirokote (Vivotif®) sisältää eläviä heikennettyjä bakteereita ja virusrokotteista suihkeena annettava influenssarokote (Fluenz Tetra®) sekä keltakuumerokote (Stamaril®) sisältävät inaktivoituja eläviä viruksia.

Taulukossa on esitetty matkailijalle soveltuvia rokotuksia ja milloin ne saattavat olla tarpeen. Rokotteiden hinnat ovat vuoden 2016 apteekkihintoja. Niiden tautien kohdalla, joista on oma artikkelinsa Lääkärikirja Duodecimissa, rokotuksen tarvetta on käsitelty myös niissä.

Taulukko 1. Matkailijoiden rokotukset
Tauti (rokotteen kauppanimi) Annostelu (yhden rokotettavan kustannus) Missä tarpeen ja muu rokotusaihe Suoja-aika ja muita huomautuksia
Hepatiitti A, maksatulehdus (Havrix®) Pistoksena 2 annosta ajanhetkinä 0 ja 6–12 kuukautta (aikuiset 120 €) Lämpimällä vyöhykkeellä Länsi- ja Etelä-Euroopan ja Pohjois-Amerikan ulkopuolella. Hepatiitti A -tartunta on pikkulapsilla lähes aina oireeton ja viaton, mutta antaa pysyvän suojan uusilta infektioilta, joten pikkulapsille rokote ei ole yleensä tarpeen. Suoja alkaa 2 viikkoa ensimmäisen rokotuksen jälkeen ja kestää eliniän, jos ottaa toisenkin annoksen
Hepatiitti B, maksatulehdus (Engerix B®, HBVAXPRO®) Pistoksena 3 annosta ajanhetkinä 0, 1 ja 6 kuukautta tai tarvittaessa nopeutettuna (120–160 €) Laajalti Länsi- ja Pohjois-Euroopan ulkopuolella, mutta matkailijat eivät yleensä altistu tartunnalle eivätkä tarvitse rokotusta. Tauti tarttuu vain suojaamattomassa sukupuoliyhteydessä ja veren välityksellä. Suoja alkaa toisen rokotuspistoksen jälkeen ja kestää eliniän, jos ottaa kolmannenkin annoksen. Paras hepatiitti B -suoja alkaa vasta kuukausi toisen annoksen jälkeen.
Hepatiitti A- ja hepatiitti B -kaksoisrokote (Twinrix®) Pistoksena 3 annosta ajanhetkinä 0, 1 ja 6 kuukautta (170 €, lapset 130 €) Katso hepatiitti A ja B Katso hepatiitti A ja B. Suoja molempia viruksia vastaan toteutuu toisen rokoteannoksen jälkeen. Lapsille on oma rokotevahvuus.
Kausi-influenssa (Fluenz Tetra®, Influvac®, VaxigripTetra®) Fluenz Tetra nenäsuihkeena (47 €), muut pistoksena, 1 annos (11 €) Matkustettaessa alueelle, jossa on parhaillaan influenssaepidemia. Suositellaan niille, jotka saavat perustautien takia Suomessakin maksuttoman kausi-influenssarokotteen. Epidemia on eteläisellä pallonpuoliskolla Suomen kesäaikaan. Suoja alkaa 2 viikkoa pistoksesta ja kestää muutaman vuoden ajan rokotteen sisältämiä viruskantoja vastaan. Rokotekoostumus voi vaihtua vuosittain. Nenäsuihke soveltuu 2-vuotiaille lapsille ja sitä vanhemmille (Fluenz Tetra®).
Japanin aivotulehdus (Ixiaro®) Pistoksena kaksi annosta päivinä 0 ja 7 tai 28 päivää (250 €) Pitemmäksi aikaa (kuukaudeksi) Kaakkois-Aasiaan matkustaville silloin kun maassa on epidemiavuosi Suojaavan immuniteetin pysyvyyttä ei tunneta. Riskin jatkuessa tehosterokotetta suositetaan 12–22 kk:n kuluttua ja sen jälkeen 10 v:n kuluttua.
Keltakuume (Stamaril®) Yksi pistos (56 €) Vain pitemmille luontoon suuntautuville matkoille trooppisessa Etelä-Amerikassa ja trooppisessa Afrikassa, ei Aasian maihin. Rokotus on pakollinen joissakin maissa. Rokotteessa on elävää virusta, joten ei anneta raskauden aikana tai immuunipuutteisille. Rokote on annettava 10 päivää ennen keltakuumealueelle matkustamista. Suoja kestää eliniän.
Kolera (Dukoral®) Kaksi annosta (alle 6 kk:n ikäisille kolme) suun kautta 1–6 viikon välein (61 €) Pitempi oleskelu todella suuren riskin matkalla (esim. pakolaisleirillä) tropiikissa Suoja alkaa 2 viikkoa toisesta rokoteannoksesta ja kestää noin 6 kk. Pitkän suojan saamiseksi tehoste 2 v:n kuluessa. Sisältää eläviä bakteereita eikä siksi sovellu immuunipuutteisille.
Lavantauti ja A-hepatiitti -kaksoisrokote (ViATIM®) Kerta-annos pistoksena (61 €). Hepatiitti A -suojan pitkäkestoisuus vaatii jatkoa hepatiitti A -rokotteella Huonoihin hygieenisiin oloihin trooppiselle vyöhykkeelle pitemmäksi aikaa matkustavat. Ei suojaa pikkulavantaudilta tai salmonellaripuleilta. Vain yli 16-vuotiaille. Suoja alkaa 2 viikkoa pistoksesta. Jatkuvaan suojaan tarvitaan A-hepatiittirokotteen tehoste kertaalleen 6–12 kk myöhemmin ja lavantautiin aina 3 v:n välein. Suojateho lavantautiin vain noin 50 %.
Lavantauti (Typhim Vi®, Vivotif®) Typhim Vi -rokotetta annetaan kertapistos (35 €) ja Vivotif-rokotetta 3 kapselia, yksi kapseli joka toinen päivä (34 €) Pitkä oleskelu trooppisella alueella huonon hygienian oloissa. Ei yleensä tarpeen turisti- tai liikematkoilla. Ei suojaa pikkulavantaudilta tai salmonellaripuleilta. Suoja alkaa 2 viikkoa rokotuksen päättymisestä ja kestää 3 vuotta. Vivotif sisältää elävää bakteeria eikä siksi sovellu immuunipuutteisille. Vivotif vain yli 5-vuotiaille, Typhim yli 2-vuotiaille
Meningokokkitaudit (aivokalvotulehdus, sepsis) (Trumenba®, Menveo®, Nimenrix®) Pistoksena 1 annos (60 €), Trumenba 2 annosta (230 €) Vain Afrikan sademetsävyöhykkeellä (”meningokokkivyöhykkeellä”), kun siellä on epidemia ja matkustetaan pitemmäksi aikaa. Rokotus on pakollinen Saudi-Arabian pyhiinvaellusmatkoilla. Suoja alkaa 10 päivää pistoksesta ja kestää 3 vuotta. 2–4 kk:n ikäisille vauvoille tarvitaan useampi pistoskerta. Trumenba-rokotetta ei suositeta alle 10-vuotiaille. Vain Trumenba suojaa myös B-meningokokilta.
Polio (Imovax Polio®, Veropol®) Pistoksena 1 annos, jos on lapsuudessa saanut perusrokotussarjan (3–4 annosta) (23 €) Polio on vuonna 2018 levinnyt enää Pakistanissa, Afganistanissa ja Nigeriassa. Voidaan antaa 2 kk täyttäneille. Suoja alkaa 2 viikkoa ensirokotussarjan ja heti tehostepistoksen jälkeen ja se kestää 5 vuotta.
Puutiaisaivotulehdus (Encepur®, TicoVac®) Pistoksena 3 annosta ajankohtina 0, 1 ja 10 kuukautta tai nopeutettu, riippuen rokotteesta (aikuiselle 93–111 €) Matkailuun liittyen pitkäaikaiseen oleskeluun (työhön, kouluun jne.) Euroopan puutiaisaivotulehdus-vyöhykkeellä Keski-Euroopassa, Baltian maissa ja joillakin Ruotsin alueilla Molemmista on erikseen aikuisten ja lasten vahvuus. Suoja alkaa 2 viikkoa toisen rokotuskerran jälkeen. Tehostetta suositetaan 3–5 v:n välein.
Rabies eli vesikauhu (Rabies-Imovax®) Pureman jälkeiseen suojaukseen 3 pistosta päivinä 0, 7 ja 21 tai 28 (annetaan vastaanotolta). Ennakkosuojaukseen vain maihin, joissa esiintyy vesikauhua ja pitkään oleskeluun, jossa altistutaan erityisesti koti- ja villieläimille (esim. eläinlääkärit) (250 €). Lisäksi suositellaan tehosterokotusta vuoden kuluttua ja seuraavia tehosterokotuksia joka 5. vuosi. Suoja alkaa 2 viikkoa toisen rokotusannoksen jälkeen, ja vasta-ainetaso on syytä tarkistaa vuoden välein suojan keston toteamiseksi. Nopeasti (viikon sisään) eläimenpureman jälkeen aloitettu 5 pistoksen sarja suojaa vesikauhulta lähes 100-prosenttisesti.

Lisää tietoa

Lisää tietoja matkailijan rokotuksista: ks. Matkailijan terveysopas