Rasvaluomen oireet

Rasvaluomi on ihonvärinen, ruskea tai hyvin tumma, yleensä karhea matala kohouma ihossa (kuvat  ja ). Se kasvaa hiljalleen paksuutta ja laajenee. Muutoksen koko vaihtelee muutamasta millimetristä useisiin senttimetreihin. Kun rasvaluomi paksuuntuu, se murentuu helposti (kuva  ). Pitkään kestäneet rasvaluomet tummuvat ja saattavat olla lopulta kirjavia tai pikimustia (kuvat  ja ).

Rasvaluomia on kasvoissa, päänahassa, korvalehdissä ja etenkin vartalolla yläselässä ja ylärinnassa, naisilla rintojen alla. Vartalolla niitä on joskus vieri vieressä (kuva ).

Kuva

Rasvaluomi poskessa. Vanhan ihmisen poskessa näkyvistä läiskistä ylempi on tyypillinen rasvaluomi (rasvasyylä, seborrooinen keratoosi), alempi on sama vaiva hyvin ohuena. Ylempi voidaan hoitaa kaapien tai nestetyppijäädytyksellä, alempi mieluiten jäädyttäen.

Kuva

Rasvasyylä, musta. Rasvasyylät ovat toisinaan pikimustia ja tuovat mieleen melanooman. Diagnoosi selviää dermatoskopian avulla ja viimeistään silloin, kun lääkäri raapaisee syylän pois kauhalla tai rengasveitsellä. Rasvasyylä lähtee hyvin helposti, melanooma ei.

Kuva

Rasvaluomia rintakehän iholla. Rasvaluomet (rasvasyylät, seborrooinen keratoosi) ovat tavallisia rintakehän yläosan iholla. Muutokset ovat hyvänlaatuisia, mutta ne voivat kutista ikävästi. Rasvaluomia voidaan poistaa kaapimalla tai nestetypellä jäädyttämällä.

Kuva

Voimakkaasti sarveistunut rasvaluomi. Liikasarveistunut (hyperkeratoottinen) rasvaluomi (rasvasyylä, seborrooinen keratoosi). Kun rasvaluomi paksuuntuu, se murentuu helposti.

Kuva

Rasvasyylä korvan takana. Muhkea rasvasyylä (rasvaluomi) korvan takana. Pinta on syylämäinen ja sen väri vaihtelee. Ympäröivällä iholla on hyvin ohuita vaaleita rasvasyyliä. Silmälasin sangan hankaus on voinut innostaa tämän syylän kasvua. Kauhaamalla tämä saadaan hyvin poistettua.

Vaaleat stukkokeratoosit eli kilpisarveistumat ovat myös rasvaluomia. Niitä on tavallisimmin säärissä, jalkapöytien päällä, kädenselissä ja kyynärvarsissa. Niiden lukumäärä vaihtelee muutamasta yli sataan. Ne eivät kutia eikä niistä ole muuta kuin kosmeettista haittaa (kuva ).

Kuva

Stukkokeratoosi eli kilpisarveistuma. Valkeita, kipsikoristeita muistuttavia stukkokeratooseja, "kipsisarveistumia", vanhan miehen sääressä. Ne ovat hyvänlaatuisia eikä niitä tarvitse hoitaa millään tavalla.

Taudin toteaminen

Diagnoosi on useimmiten selvä kertavilkaisulla. Lääkäri voi käyttää tarvittaessa apuna dermatoskooppia. Epätyypillisessä paikassa oleva tai epätyypillisen värinen kasvain voidaan määrittää tarkemmin koepalan avulla.

Rasvaluomen itsehoito

Pienen, murentuvan rasvasyylän voi repäistä kynnellä pois. Harvoin sitä saa kuitenkaan niin hyvin pois, ettei se kasvaisi uudelleen samaan paikkaan.

Milloin hoitoon?

Lääkäriin on syytä lähteä, kun rasvasyylä häiritsee kosmeettisesti tai diagnoosi ei ole selvä. Lääkäri poistaa rasvasyylät tavallisesti kauhalla tai rengasveitsellä, usein paikallispuudutuksessa. Myös nestetyppijäädytys on käypä hoito.

Rasvaluomien ehkäisy

Rasvasyylien syntyä ei voi ehkäistä.

Kirjallisuutta

  1. Riihilä P, Knuutila J, Kähäri V-M. Aikuisten yleisimmät ei-melanosyyttiperäiset ihokasvaimet. Duodecim 2021;137(12):1279-88.