Kuva

Kilpirauhanen. Kilpirauhanen sijaitsee kaulan alaosassa henkitorven molemmin puolin. Sen paino on noin 20 grammaa.

Syyt

Ravinnon liian vähäinen jodin määrä aiheuttaa struumaa. Suomessa esiintyi aikaisemmin monin paikoin jodin puutetta, minkä seurauksena struuma oli yleinen. 1950-luvulta lähtien ruokasuolaan on lisätty jodia, ja sen ansiosta struuma nykyään on harvinainen.

Viime vuosina jodinsaanti on hieman vähentynyt, koska suolaa käytetään vähemmän ja koska tavallisen pöytäsuolan sijasta käytetään erityisiä suolavalmisteita, joissa ei ole jodia. Siksi lienee mahdollista, että jodinpuutteesta johtuvaa struumaa taas todetaan Suomessa.

Silloin kun jodia saadaan riittävästi, struuma johtuu tavallisesti kilpirauhasen tulehduksesta tai kilpirauhasen toimintaan liittyvästä perinnöllisestä häiriöstä.

Oireet

Useimmiten kyhmystruumaan ei liity häiriöitä kilpirauhashormonin tuotannossa, jolloin se ei yleensä haittaa terveyttä. Koska kilpirauhanen sijaitsee lähellä ihoa, iso struuma näkyy ja voi haitata ulkonäköä. Usein tämä kosmeettinen haitta on ainoa struuman aiheuttama ongelma.

Joskus struumaan liittyy kilpirauhasen liikatoimintaa. Silloin kun kilpirauhanen suurenee kilpirauhasen tulehduksen seurauksena, oireena voi olla aristusta kilpirauhasessa ja tulehdukseen liittyviä muita oireita.

Jos struuma on iso, se voi aiheuttaa epämiellyttävää oloa kaulalla, esimerkiksi paidankaulus ahdistaa. Struuma saattaa joskus pullistua myös sisäänpäin siinä määrin, että se painaa ruokatorvea tai henkitorvea, jolloin ilmaantuu nielemisvaikeuksia tai hengitysongelmia.

Hoito

Struuma ei sinänsä ole vaarallinen eikä sitä aina tarvitse hoitaa. Jos struuma on iso tai kasvaa melko nopeasti, tarvitaan hoitoa. Iso ja ympäristöä painava tai selvän kosmeettisen haitan aiheuttama struuma leikataan. Jos struuma ei ole kovin iso, hoidoksi voidaan valita myös pitkäaikainen tyroksiinihormonihoito. Tutkimusten mukaan tyroksiinihoidolla yli puolet struumista pienenee keskimäärin kolmanneksen.

Ehkäisy

Riittävä jodin saanti ravinnosta ehkäisee tehokkaasti struuman syntyä. Struumaa voidaan ehkäistä käyttämällä jodipitoista suolaa. Riitävän jodin saamiseksi ei tarvitse lisätä suolan käyttöä. Riittää kun käyttää suositusten mukaisesti kohtuullisesti, noin 5 grammaa päivässä.

Kilpirauhasen tulehduksen ja synnynnäisten häiriöiden yhteydessä esiintyvään struumaan ei tunneta ehkäisykeinoja.

Kirjallisuutta

  1. Schalin-Jäntti C. Kyhmy kilpirauhasessa tai suurentunut kilpirauhanen. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 22.8.2016.