Tuliluomi

Tuliluomi (naevus flammeus, kapillaarinen malformaatio, hiussuoniepämuodostuma) sisältää laajentuneita hiusverisuonia. Pinnallinen muoto on vaaleanpunainen pieni läiskä usein niskakuopassa tai takaraivolla ("haikaran purema") tai toispuoleisesti silmäluomessa, suun seudussa tai otsassa ("enkelin suudelma"). Se voi vaalentua ajan kuluessa.

Syvempi tuliluomi on punainen, toisinaan sinipunerva, laajempi, toispuoleinen eikä yleensä ylitä vartalon keskiviivaa (kuva ). Luomi ei häviä itsekseen vaan saattaa tummua, paksuuntua ja muuttua pinnalta epätasaiseksi keski-ikään mennessä (kuva ). Tuliluomia voi hoitaa verisuonilaserilla, hoito estää alueen myöhempää tummumista ja paksuuntumista.

Kuva

Tuliluomi kasvoissa. Tuliluomi tai -läiskä, naevus flammeus.

Kuva

Tuliluomen laaja ja tummanpunainen muoto (portviiniluomi), jossa voi esiintyä pieniä kyhmyjä.

Mansikkaluomi

Mansikkaluomi (infantiili hemangiooma) on suonikasvain, joka ilmaantuu yleensä muutaman viikon iässä. Se sijaitsee tavallisesti pään ja kaulan alueella. Se kasvaa ensimmäisen ikävuoden aikana, minkä jälkeen se pienenee viimeistään yläkouluikään mennessä (kuva ja ). Suurin osa mansikkaluomista ei vaadi jatkotutkimuksia tai hoitoa. Luomen kutistuessa ihoon jäävä pussukka voidaan poistaa leikkaamalla.

Kuva

Mansikkaluomi. Hiussuonista muodostuva mansikkaluomi lapsen pakaran seudussa.

Kuva

Mansikkaluomi lapsen leuassa.

Kirsikkaluomi

Kirsikkaluomi (eng. cherry angioma) on keski-ikäisten ja vanhusten hyvälaatuinen hiussuonimuutos, joita on erityisesti naisilla vartalossaan tai raajoissaan. Se on kirkkaanpunainen, muutaman millimetrin läpimittainen ja kohoaa hieman ihosta (ks. kuva ). Kirsikkaluomea ei tarvitse hoitaa millään tavalla.

Kuva

Kirsikkaluomi. Kirsikkaluomi on yleensä muutaman millimetrin kokoinen, sileä, kirsikanpunainen, hyvänlaatuinen verisuonimuodostelma, joita voi olla lukuisiakin.

Pyogeeninen granulooma

Pyogeeninen granulooma (granuloma pyogenicum) (kuva ) on nopeasti kasvava hyvänlaatuinen verisuonikasvain. Niitä todetaan sekä aikuisilla että lapsilla, usein alakouluikäisillä ja raskauden aikana. Tyyppipaikkoja ovat pää, ylävartalo, sormet ja varpaat, etenkin kynnenvieruskudokset. Niitä esiintyy myös limakalvoilla. Kasvain voidaan poistaa kirurgisesti, laserilla, nestetyppijäädytyksellä tai sähköhyydytyksellä. Muutos tulee lähettää histopatologiseen tutkimukseen, jos diagnoosi on epävarma ja aina kun muutos on poistettu alakouluikäiseltä tai sitä nuoremmalta lapselta.

Kuva

Pyogeeninen granulooma. Pyogeeninen granulooma sormessa. Kyseessä on hyvänlaatuinen verisuonikasvain. Se on läpimitaltaan tavallisesti noin 6 millimetriä, puolipallon muotoinen, punainen ja joskus aristava.

Huulikohju

Tummansinistä verisuonimuutosta auringolle altistuvalla alueella, tavallisimmin huulessa, kutsutaan huulikohjuksi (venous lake tai kansanomaisesti "mustikka huulessa") (kuva ). Se on hyvälaatuinen. Sitä voi tarvittaessa hoitaa verisuonilaserilla tai nestetyppijäädytyksellä.

Kuva

Huulikohju (venous lake) ylähuulessa. Kookas laskimolaajentuma eli huulikohju ylähuulessa ennen ja jälkeen nestetyppijäädytyksen. Hoitotulos runsaan kahden kuukauden kuluttua näkyy oikean yläkulman pikkukuvassa.

Angiokeratooma

Angiokeratoomat ovat pieniä, mustia tai punaisenmustia karheapintaisia hiussuonimuutoksia (kuva ). Niitä voi ilmaantua niin lapsena kuin aikuisenakin, ja ne voivat vuotaa verta. Angiokeratoomia esiintyy eri puolilla kehoa, miehillä usein kivespussin alueella (ks.Nivusseudun, genitaalien ja pakaravaon ihottumat). Haittaavat angiokeratoomat voi poistaa kirurgisesti leikkaamalla tai laserilla.

Kuva

Angiokeratooma. Angiokeratooma on pinnallinen ja viaton verisuonimuutos ihossa. Koska se muistuttaa melanoomaa, se yleensä varmuuden vuoksi poistetaan.

Hämähäkkiluomi

Hämähäkkiluomi (naevus araneus) on yksittäisenä kasvoissa yleinen muutos. Siinä on kirkkaanpunainen keskuspiste eli pieni valtimo, josta lähtee säteittäin hentoja punaisia juovia, jotka ovat laajentuneita hiusverisuonia (kuva ). Keskusvaltimo voidaan tarvittaessa polttaa sähköneulalla tai verisuonilaserilla tai jäädyttää nestetypellä. Iso määrä hämähäkkiluomia voi olla merkki taustasairaudesta.

Kuva

Hämähäkkiluomi. Suuri hämähäkkiluomi (naevus araneus) teini-ikäisen tytön nenässä. Tämä verisuoniperäinen muutos hoidettiin onnistuneesti yhdellä hoitokerralla jäädyttämällä keskussuoni nestetypellä. Kun keskussuoni tukitaan, häviävät myös "hämähäkin jalat".

Spitzin luomi

Lapsilla ja joskus nuorilla aikuisilla, mutta hyvin harvoin keski-ikäisillä, on niin sanottuja Spitzin luomia. Spitzin luomi on punertava puolipallon muotoinen melanosyyttikasvain kasvoissa (kuva  ). Se poistetaan leikkaamalla ja lähetetään histopatologiseen tutkimukseen diagnoosin varmistamiseksi.

Kuva

Spitzin luomi kasvoissa. Spitzin luomi lapsen poskessa. Luomi voi olla helakanpunainen, tumma tai kaikkea siltä väliltä. (kuva Raimo Suhonen).

Amelanoottinen melanooma

Melanooma on pahalaatuinen pigmenttisolukasvain. Se voi olla pigmentitön (amelanoottinen) ja väriltään punerva, jolloin sen diagnosoiminen on lääkärille vaikeaa. Amelanoottinen melanooma voi muistuttaa muun muassa Spitzin luomea, pyogeenista granuloomaa, tyvisolusyöpää tai haavautuessaan kroonista alaraajahaavaumaa (kuva ). Melanooma diagnosoidaan ja hoidetaan leikkaamalla.

Kuva

Jalkaterän pahanlaatuinen eli maligni melanooma voi olla lähes pigmentitön ja muistuttaa kroonista haavaa. Kuva: Anna Hannuksela-Svahn

Juveniili ksantogranulooma

Juveniili ksantogranulooma eli xanthogranuloma juvenile on harvinainen pikkulasten hyvälaatuinen ihokasvain. Se kuuluu non-Langerhansin histiosytooseihin. Sen syy on tuntematon. Juveniili ksantogranulooma ilmaantuu tyypillisesti ensimmäisen ikävuoden aikana. Se on tavallisesti yksittäinen, oireeton, punerva tai kellervä, myöhemmin rusehtava 1–10 mm kokoinen sileä ja kiinteä näppy iholla (kuva ja ). Muutos sijaitsee useimmiten pään alueella, niskassa tai ylävartalolla. Diagnoosi tehdään ulkonäön perusteella ihotautilääkärin toimesta. Koepalaa, laboratorio- tai kuvantamistutkimuksia ei yleensä tarvita. Muutos paranee itsestään 3–6 vuoden kuluessa. Esiintyminen muissa elimissä kuin ihossa on hyvin harvinaista. Lääkäri pohtii muita elinilmentymiä, jos kyhmyjä on useita, potilaalla on silmäoireita tai samanaikainen neurofibromatoosi 1 -tauti.

Kuva

Xanthogranuloma juvenile kasvoilla. Juveniili ksantogranulooma (JX) on melko harvinainen lasten (tässä noin 1-vuotiaan) ihomuutos, joka muistuttaa kellervän punaruskeaa luomea. Ne paranevat spontaanisti. JX voi aiheuttaa silmäongelmia. Diagnoosin vuoksi ei saa tehdä kasvoihin suuria arpia.

Kuva: Raimo Suhonen

Kuva

Xanthogranuloma juvenile otsalla.

Kuva: Sari Pitkänen, HUS Iho- ja allergiasairaala