Onko kokonaisen tabletin ottaminen vaikeaa? Lääkepakkauksen mukana olevassa pakkausselosteessa on tietoa siitä voiko tabletin jakaa tai murskata. Jos tietoa ei löydy niin seuraavista yleisohjeista voi olla apua. Jos olet epävarma, niin tarkista asia apteekista.

Tarkista lääkepurkin tai -pakkauksen kyljestä mikä on lääkkeen lääkemuoto. Se voi olla esimerkiksi tabletti, kalvopäällysteinen tabletti, purutabletti, kapseli, depottabletti, depotkapseli tai enterotabletti.

Jos tablettia tai kapselia ei saa puolittaa tai murskata, ja niiden nieleminen kokonaisena on mahdotonta, ei ole juuri muuta vaihtoehtoa kuin nestemäisen lääkemuodon tai vaihtoehtoisen lääkkeen etsiminen.

Tavalliset tabletit

Tavallisen tabletin voi yleensä puolittaa (etenkin, jos siinä on jakouurre) tai murskata. Siihen voi käyttää esimerkiksi keittiöistä löytyvää huhmaretta (morttelia). Apteekeista saa myös ostaa tablettien jakamiseen tai murskaamiseen tarkoitettuja apuvälineitä. Joskus tabletin saa puolittaa nielemisen helpottamiseksi, mutta jakamista ei saa käyttää annoksen puolittamiseen. Jos näin on, se mainitaan pakkausselosteen annosteluohjeissa.

Kalvopäällysteinen, jakouurteeton tabletti

Monien tablettien päällä on kiiltävä kalvo. Päällystetyn tabletin puolittamista tai murskaamista ei suositella, koska kalvopäällyste voi suojata lääkeainetta tai lääkkeen ottajaa: lääke voi ilman päällystettä olla pahan makuinen, tai päällyste voi vähentää lääkkeen takertumista ruokatorveen.

Kapseli

Kapseleiden kohdalla pitää pakkausselosteesta aina tarkistaa, voiko niitä avata. Joitakin kapseleita voidaan avata ja sekoittaa sisällä olevat pienet rakeet pieneen neste- tai ruokamäärään. Sisus voi olla hyvin pahanmakuinen.

Depottabletti

Depottablettia ei saa murskata vaan se on nieltävä kokonaisena. Murskatessa tabletin rakenne hajoaa, jolloin hitaasti vapautuvaksi tarkoitettua lääkeainetta vapautuu kerralla moninkertaisesti tavalliseen määrään verrattuna. Tästä on seurauksena suuri lääkeainepitoisuus verenkierrossa, mikä lisää haittavaikutuksia ja voi aiheuttaa vakavankin yliannostuksen.

Enterovalmiste

Enterovalmiste on tarkoitettu liukenemaan mahalaukun sijasta vasta suolistossa. Enterorakenne suojaa lääkeainetta mahahapoilta tai mahan limakalvoa lääkeaineen syövyttävältä vaikutukselta. Rakenteen murskaaminen voi aiheuttaa lääkeaineen tehon menetyksen tai mahan limakalvon ärsytystä.

Enterotabletit niellään kokonaisena. Enterokapseli voidaan joskus tyhjentää ja sen sisällä olevat rakeet sekoittaa pieneen määrään nestettä tai pehmeää ruokaa, mutta rakeita ei saa murskata eikä pureskella. Tämä mahdollisuus täytyy tarkistaa pakkauksessa olevasta ohjeesta tai apteekista.

Resoribletti (liukotabletti)

Resoribletin annetaan liueta kielen alla tai poskessa, mistä vaikuttava aine imeytyy verenkiertoon. Resoriblettiä ei saa niellä, sillä lääke hajoaa mahassa ja sen teho häviää. Tunnetuin resoribletti on sepelvaltimotaudin kipujen hoitoon käytetty Nitro®.

Bukkaalitabletti

Bukkaalitabletti asetetaan suun limakalvolle, josta sen annetaan itsestään liueta. Sitä ei pidä imeskellä, pureskella eikä niellä. Bukkaalitablettia käytetään joko paikallisesti suun limakalvojen aftojen hoidossa tai läpilyöntikivuissa syöpäpotilailla. Läpipainopakkauksessa olevat bukkaalitabletit pitää säilyttää alkuperäispakkauksessa, sillä hauras tabletti vaurioituu herkästi eikä kestä säilytystä pakkauksen ulkopuolella.