Imeväisikäisen suolen toiminta ja ulosteen väri

Imeväisiässä pääasiallinen ravinto ensimmäisten kuukausien aikana on joko rinta- tai korvikemaito. Pääsääntöisesti rintamaitoa nauttivien vauvojen suoli voi toimia joko useita kertoja päivässä tai sitten harvakseltaan jopa 5–7 päivän välein. Normaali maitouloste on väriltään kellertävää ja siinä on mukana niin kutsuttuja maitoryynejä. Pelkkää maitoruokaa saavalla vauvalla ulosteen väri voi vaihdella keltaisen, ruskean ja vihreänmustankin välillä.

Joskus vauva saattaa voimakkaasti ähistellä ja ponnistella ulostustarpeen tullessa, ja joskus jopa itkeä 5–10 minuuttia. Lopulta vauva saa kuitenkin ulostettua normaalin ulosteen. Tässä tilanteessa ei ole kyse ummetuksesta, vaan vauvan lantionpohjan lihaksiston toiminnan kypsymättömyydestä: vauva ei vielä osaa ulostustarpeen tullessa rentouttaa lantion lihaksistoaan, jotta saisi ulostettua. Tämä vaiva väistyy iän myötä ilman toimenpiteitä.

Kun vauvan ruokavalio monipuolistuu kiinteiden ruokien aloituksen myötä, uloste alkaa muuttua kiinteämmäksi ja sen väri muuttuu ruskeammaksi, eli uloste alkaa hiljalleen muistuttaa isomman lapsen ja aikuisen ulostetta sekä koostumukseltaan että väriltään. Tämä johtuu osaltaan suoliston bakteeriston kypsymisestä ruokavalion monipuolistumisen myötä. Tämä kiinteytyminen tapahtuu yleensä hyvin pian kiinteiden ruokien aloituksen jälkeen, eli 4–6 kuukauden iässä. Toisaalta osalla vauvoista ja isommista lapsista uloste voi olla pitkäänkin löysähköä.

Taaperoikäisen suolen toiminta

Taaperoiästä alkaen lapsi ulostaa normaalisti keskimäärin 1–2 kertaa päivässä. Ulostuskertojen määrään vaikuttaa syödyn ruoan ja nautitun juoman määrä. Usein leikki-ikäiset lapset juovat tarpeeseen nähden vähänlaisesti vettä, joka voi johtaa ulostuskertojen harventumiseen ja ulosteen kovettumiseen. Tätä kutsutaan ummetukseksi. Ummetusta voi aiheuttaa myös se, jos lapsi panttaa ulostetta. Ulosteen panttaaminen on verrattain yleistä kuivaksi opettelevilla lapsilla. Ummetuksen helpottamiseksi kannattaa kotona lisätä lapsen veden ja ravintokuitujen saantia. Runsas sokerin ja rasvan määrä ruokavaliossa voivat myös aiheuttaa ummetusta. Kuitenkin, jos lapsi voi hyvin ja suoli toimii vähintään joka toinen päivä eikä ulostaminen vaadi suurta ponnistelua, ei ulostustiheydellä ole suurta merkitystä. Taaperoripuliksi kutsutaan tilannetta, jossa 1–3 – vuotias, eli taaperoikäinen lapsi, ulostaa päivän aikana useitakin kertoja ripulimaista ulostetta, jossa ei ole verta mukana. Tällaisessa tilanteessa lapsi siis kasvaa ja voi hyvin eikä taustalla ole esim. virus- tai bakteerisuolitulehdusta, keliakiaa tai ruoka-allergiaa. Taaperoripuli menee itsekseen ohi ilman toimenpiteitä.

Milloin hoitoon?

Lääkärin arvioon tulisi hakeutua, jos lapselle ilmaantuu seuraavia oireita:

  1. Lapsi laihtuu tahattomasti
  2. Ulosteisiin ilmaantuu verta tai verihyytymiä
  3. Ulosteen väri muuttuu mustaksi
  4. Lapsi kuumeilee ja/tai on jatkuvasti poikkeavan väsynyt
  5. Lapsen kasvu taittuu tai murrosikä ei käynnisty normaalisti
  6. Lapsi oksentelee toistuvasti tai oksennuksessa on verta
  7. Lapsella on toistuvaa hankalaa vatsakipua, joka haittaa normaalia arkea
  8. Lapsella on jatkuvaa vesiripulia.