Markkinoija

BOEHRINGER INGELHEIM

Vaikuttava aine

nevirapiini

Käyttötarkoitus

HIV-infektion hoito yhdessä vähintään kahden muun HIV-lääkkeen kanssa lapsilla ja aikuisilla.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Hoito aloitetaan yleensä yhdellä tabletilla päivässä kahden viikon ajan. Tämän jälkeen annosta suurennetaan, ellei ole ilmaantunut ihottumaa.

Lääkkeen ottaminen

Tabletti otetaan kokonaisena vesilasillisen kera aterioista riippumatta. Tablettia ei tule puolittaa, murskata eikä pureskella.
Jos annoksen huomataan unohtuneen 8 tunnin sisällä siitä, kun se olisi pitänyt ottaa, potilaan pitää ottaa unohtunut annos niin pian kuin mahdollista. Jos annos unohtuu ja on yli 8 tuntia myöhässä, potilaan pitää ottaa vain seuraava annos tavalliseen aikaan.

Vaikutustapa

Immuunikatovirus eli HI (= Human Immunodeficiency) -virus aiheuttaa HIV-infektion. Nevirapiini estää HI-viruksen lisääntymiselle tärkeän entsyymin (käänteiskopioijan) toimintaa ja vähentää HI-virusten määrää veressä. HIV-lääkkeet hidastavat taudin etenemistä eli AIDS-vaiheen tuloa, mutta ne eivät paranna tautia. Virus ei häviä elimistöstä ja tarttumisvaaraa muihin ihmisiin säilyy.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisin haittavaikutus on ihottuma. Joskus voi esiintyä myös päänsärkyä, pahoinvointia, erilaisia vatsaoiareita, uupumusta tai kuumetta. Myös yliherkkyysreaktiot ovat mahdollisia. Joskus lääkitys joudutaan lopettamaan vaikean ihottuman takia.

Kaikkien muiden lääkkeiden käytöstä samanaikaisesti Viramunen kanssa on neuvoteltava lääkärin kanssa.

Raskaus ja imetys

Lääkäri harkitsee lääkkeen käytön raskauden aikana. Lääkityksen aikana ei saa imettää.

Säilytys

Tämä lääkevalmiste ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita.

Ulkonäkö

VIRAMUNE depottabletti 400 mg

Keltainen, soikea ja kaksoiskupera depottabletti. Depottabletin koko on noin 9,3 x 19,1 mm, ja sen toisella puolella on merkintä V04 ja toisella puolella yhtiön logo. Depottablettia ei saa puolittaa.

VIRAMUNE tabletti 200 mg

Valkoisia, soikeita, kaksoiskuperia tabletteja. Toisella puolella on kohokuviot ”54 193”. Numerot ”54” ja ”193” on erotettu toisistaan jakouurteella. Toisella puolella on yhtiön logo. Vaikka tabletissa on jakouurre, tablettia ei saa murtaa.

Hinta ja pakkaustiedot