Markkinoija

SANOFI

Vaikuttava aine

glimepiridi

Käyttötarkoitus

Tyypin 2 eli ns. aikuisiän diabeteksen hoito, kun ruokavalio, liikunta ja ylipainon vähentäminen eivät ole riittävästi korjanneet veren sokeritasapainoa.

Annostus

Lääkäri määrää annostuksen.

Lääkkeen ottaminen

Tabletti niellään pureskelematta vesilasillisen kanssa, mieluimmin juuri ennen aamiaista tai päivän ensimmäistä varsinaista ateriaa. Tabletin voi jakaa yhtä suuriin annoksiin.
Jos lääkkeen ottaminen ajallaan unohtuu, otetaan uusi annos, mutta ei tavallista suurempaa määrää lääkettä. Lääkkeen teho ja turvallisuus perustuvat sen säännölliseen käyttöön. Siksi aamiainen on syytä nauttia joka päivä ja aina suunnilleen samaan aikaan. Säännölliset elintavat, runsas liikunta ja alkoholin vähäinen käyttö parantavat lääkkeen tehoa ja sairauden hoitotulosta.

Vaikutustapa

Glimepiridi kuuluu sulfonyyliureoihin ja se lisää insuliinin erittymistä haimasta, jolloin koholla oleva veren sokeripitoisuus alenee. Lääkkeellä on muitakin verensokeria laskevia vaikutustapoja muualla elimistössä. Lääke ei yleensä yksin kykene korjaamaan veren sokeripitoisuutta, vaan se tukee ruokavalion ja liikunnan avulla aikaansaatavaa vaikutusta.

Haittavaikutukset

Lääke aiheuttaa oikein käytettynä vain harvoin haittavaikutuksia. Joskus lääke voi alentaa veren sokeripitoisuutta tilapäisesti liikaakin, mikä ilmenee mm. päänsärkynä, voimakkaana näläntunteena, pahoinvointina, oksenteluna, väsymyksenä, unihäiriöinä ja levottomuutena. Makean syönti korjaa tilanteen, ja jatkossa kannattaa kiinnittää erityistä huomiota elintapojen sekä lääkkeen käytön säännöllisyyteen ja oikea-aikaisuuteen.

Etenkin hoidon alkuvaiheessa voi ilmaantua näköhäiriöitä, jotka johtuvat veren sokeripitoisuuden laskusta. Tällöin myös tarkkaavaisuus liikenteessä ja muissa vastaavissa tilanteissa saattaa heiketä. Lääkkeellä voi olla yhteisvaikutuksia toisten lääkkeiden kanssa, joten muista lääkityksistä ja luontaistuotteista tulee neuvotella lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa.

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei tule käyttää raskauden aikana tai imetyksen yhteydessä.

Säilytys

Säilytä alle 30 °C.
Säilytä alkuperäispakkauksessa. Herkkä kosteudelle.

Ulkonäkö

Amaryl 1 mg: Tabletit ovat vaaleanpunaisia, pitkänomaisia ja molemmin puolin jakouurteellisia.

Amaryl 2 mg: Tabletit ovat vihreitä, pitkänomaisia ja molemmin puolin jakouurteellisia.

Amaryl 1 mg ja Amaryl 2 mg
Tabletin voi jakaa yhtä suuriin annoksiin.

Hinta ja pakkaustiedot