Markkinoija

ASTRAZENECA

Vaikuttava aine

eksenatidi

Käyttötarkoitus

Byettaa käytetään tyypin 2 diabeteksen hoitoon yhdessä suun kautta otettavien diabeteslääkkeiden (metformiinin tai sulfonyyliurean) kanssa. Käyttöä insuliinin kanssa ei suositella.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Yleensä otetaan lääkeannos kahdesti vuorokaudessa. Hoito aloitetaan 5 mikrogramman vahvuudella, ja noin kuukauden kuluttua voidaan tarvittaessa siirtyä 10 mikrogrammaan.

Lääkkeen ottaminen

Lääkeannos otetaan tunnin sisällä ennen ateriaa, mutta sitä ei saa ottaa aterian jälkeen. Jos potilas käyttää myös perusinsuliinia, Byetta ja insuliini pitää pistää kahtena erillisenä pistoksena. Yhteiskäytöstä suun kautta otettavien lääkkeiden kanssa tulee neuvotella lääkärin kanssa. Alkuvaiheessa yleinen pahoinvointi yleensä vähenee käytön jatkuessa. Jos ilmenee äkilliseen haimatulehdukseen viittaavia oireita, kuten hellittämätöntä kovaa vatsakipua, otettava yhteys lääkäriin.

Vaikutustapa

Byetta parantaa sokeritasapainoa, kun aikaisempi, suun kautta otettava lääkitys ei ole ollut riittävän tehokasta. Byetta lisää elimistön omaa insuliinieritystä.

Haittavaikutukset

Byetta voi aiheuttaa etenkin alkuvaiheessa pahoinvointia, joka tavallisesti lievittyy hoidon jatkuessa. Se voi aiheuttaa myös mm. oksentelua tai ripulia, ja pistoskohta voi lievästi ärtyä, minkä vuoksi sitä kannattaa aina vaihdella. Muita mahdollisia haittavaikutuksia ovat huimaus, päänsärky, ruokahalun puute, hermostuneisuus, vatsakipu, vatsan turvotus, huono ruoansulatus, lisääntynyt hikoilu, energian ja voiman puute tai närästys. Diabeteksen lääkehoitoon liittyy myös liian matalan verensokerin mahdollisuus. Sen merkkejä ovat esimerkiksi päänsärky, uneliaisuus, heikotus, huimaus, sekavuus, ärtyneisyys, nälän tunne, sydämen nopealyöntisyys, hikoilu ja hermostuneisuus. Lääkäri ja diabeteshoitaja opastavat miten näistä tilanteista selviydytään.

Raskaus ja imetys

Raskauden aikana siirrytään tavallisesti insuliinihoitoon. Byettan käytön aikana ei pidä imettää.

Säilytys

Säilytä jääkaapissa (2 °C - 8 °C). Ei saa jäätyä.
Käytössä
Säilytä alle 25 °C.
Injektiokynää ei saa säilyttää siten, että neula on siinä kiinni.
Laita kynän suojus paikoilleen lääkkeen suojaamiseksi valolta.

Ulkonäkö

Kirkas, väritön liuos.

Hinta ja pakkaustiedot