Markkinoija

SANDOZ

Vaikuttava aine

desogestreeli

Käyttötarkoitus

Raskauden ehkäisy.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Yleensä otetaan yksi tabletti päivittäin jatkuvasti mahdollisista vuodoista välittämättä. Uusi pakkaus aloitetaan heti seuraavana päivänä edellisen pakkauksen loputtua.

Lääkkeen ottaminen

Tabletti niellään vesilasillisen kera, joka päivä aina samaan kellonaikaan. Käytön tulee olla mahdollisimman säännöllistä. Jos tabletin ottaminen myöhästyy alle 12 tuntia, se otetaan heti muistettaessa ja seuraavana päivänä tabletti otetaan tavanomaiseen aikaan. Ehkäisyteho vaarantuu, jos tabletin ottaminen myöhästyy yli 12 tunnilla. Tällöin on käytettävä viikon ajan samanaikaisesti lisäehkäisyä, esimerkiksi kondomia. Jos tabletteja unohtuu ensimmäisen käyttöviikon aikana ja käyttäjä on ollut yhdynnässä unohtamista edeltäneen viikon aikana, raskauden mahdollisuus tulee ottaa huomioon. Myös oksentelu 3-4 tunnin sisällä tabletin ottamisen jälkeen voi heikentää tehoa, tässä tilantessa pätevät samat ohjeet kuin tablettien unohtamisessa.

Vaikutustapa

Desogestreeli on keltarauhashormonin eli progesteronin synteettinen johdos. Lääke vaikuttaa pääasiassa estämällä munasolun irtoamisen. Lisäksi lääke muuttaa kohdun liman koostumusta, mikä parantaa ehkäisytehoa.

Haittavaikutukset

Lääkkeen käytön aikana voi joskus esiintyä aknea, mielialan muutoksia, sukupuolivietin heikentymistä, kuukautishäiriöitä, päänsärkyä, rintojen arkuutta, pahoinvointia tai painon nousua. Maksaläiskiin taipuvaisten vältettävä auringonottoa ja ultraviolettisäteilyä lääkityksen aikana.

Raskaus ja imetys

Ei saa käyttää raskauden aikana. Voidaan käyttää imetyksen aikana.

Säilytys

Ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita, joten voidaan säilyttää huoneenlämmössä (15-25 °C).

Ulkonäkö

Valkoinen, pyöreä tabletti.

Hinta ja pakkaustiedot