Markkinoija

ORION PHARMA

Vaikuttava aine

asetyylisalisyylihappo

Käyttötarkoitus

Säryn, kuumeen ja reumaattisten sairauksien hoito ja verisuonitukosten sekä sydän- tai aivoinfarktin uusiutumisen ehkäisy.

Annostus

Jos lääkäri on määrännyt lääkettä, sitä käytetään lääkärin ohjeen mukaan. Valtimotukosten estoon 50-300 mg/vrk lääkärin ohjeen mukaan. Tilapäisten särky- ja kuumetilojen hoidossa aikuisille 500-1000 mg (5-10 kpl 100 mg:n tablettia) 2-3 kertaa päivässä. Lääkettä ei suositella lasten eikä nuorten kuumeen hoitoon. Tilapäiseen särkyyn 7-14-vuotiaille (24-50 kg) 250-500 mg, 4-6-vuotiaille (17-23 kg) 200 mg ja 2-3-vuotiaille (12-16 kg) 100-150 mg 1-3 kertaa päivässä. Jatkuvaan käyttöön ja alle 2-vuotiaille lapsille vain lääkärin ohjeen mukaan. Samanaikaisesti ei saa käyttää muita tulehduskipulääkkeitä, sillä teho ei parane, mutta lääkkeiden haitat lisääntyvät.

Lääkkeen ottaminen

Tabletit niellään runsaan nesteen kera. Alkoholin samanaikaista käyttöä ei suositella, koska se lisää maha-suolikanavan haittavaikutuksia. Tabletin voi jakaa yhtä suuriin annoksiin.

Vaikutustapa

Asetyylisalisyylihappo ja muut tulehduskipulääkkeet estävät prostaglandiinien muodostumista elimistössä. Prostaglandiinit ovat aineita, joita elimistössä syntyy muun muassa tulehduksen ja vamman yhteydessä. Ne herkistävät hermoja kivulle, voimistavat turvotusta kudoksissa ja nostavat ruumiinlämpöä. Asetyylisalisyylihappo vähentää prostaglandiinien määrää, jolloin kipu ja turvotus lievittyvät ja kuume laskee. Tämä vaikutus alkaa noin puolen tunnin kuluttua ja vaikutus on suurimmillaan 1-2 tunnin kuluttua. Lisäksi asetyylisalisyylihappo estää veren hyytymiseen osallistuvien verihiutaleiden toimintaa. Tämän seurauksena veren hyytyminen heikentyy ja veritulppien vaara vähenee.

Haittavaikutukset

Lääkkeen käytön aikana voi joskus esiintyä verenvuotoja, mahavaivoja ja yliherkkyysoireita (esim. nuhaa).

Lääkkeellä voi olla yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa, joten kaikista muista lääkityksistä ja luontaistuotteista tulee neuvotella lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa.

Raskaus ja imetys

Käytetään raskauden aikana vain erityistapauksissa ensimmäisen ja toisen raskauskolmanneksen aikana. Ei saa käyttää raskauden viimeisen kolmanneksen aikana yli 100 mg:n annoksilla. Voidaan käyttää imetyksen aikana tavanomaisina annoksina.

Säilytys

Säilytä huoneenlämmössä (15–25 ˚C) pakkaus tiiviisti suljettuna, koska valmiste on herkkä kosteudelle.

Ulkonäkö

Valkoinen tai melkein valkoinen, pyöreä, tasainen, viistoreunainen, päällystämätön tabletti, jossa on jakouurre. Halkaisija 8 mm. Jakouurre on tarkoitettu vain nielemisen helpottamiseksi eikä tabletin jakamiseksi yhtä suuriin annoksiin.

Hinta ja pakkaustiedot