Markkinoija

SANOSWISS UAB

Vaikuttava aine

isotretinoiini

Käyttötarkoitus

Vaikean aknen eli finnitaudin hoito, kun muut tavanomaiset hoidot eivät ole tehonneet. Lääkettä voi saada vain aknen vaikeiden muotojen hoitoon perehtyneen ihotautilääkärin määräämänä.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Hoito aloitetaan yleensä pienellä annoksella, jota käytetään nelisen viikkoa. Sen jälkeen annoksen suuruutta voidaan tarkistaa tehosta ja haittavaikutusten ilmaantumisesta riippuen. Hoito kestää useimmiten nelisen kuukautta, mutta vaikeissa tapauksissa sitä voidaan jatkaa vielä parisen kuukautta. Joskus oireet uusiutuvat, jolloin voidaan aloittaa toinen hoitojakso. Edellisen päättymisestä tulee tällöin olla kulunut vähintään 8 viikkoa.

Lääkkeen ottaminen

Kapselit niellään runsaan nesteen kera aterioiden yhteydessä. Hedelmällisessä iässä olevien naisten tulee aloittaa lääkitys normaalien kuukautisten toisena tai kolmantena päivänä.

Vaikutustapa

Lääkkeen vaikutus kohdistuu talirauhasiin, joiden ylituotantoa se hillitsee. Lisäksi se rauhoittaa ihon tulehdusta. Lääke saattaa auttaa hankaliinkin oireisiin. Haittavaikutusten vuoksi lääkettä käytetään vain huolella harkituissa tapauksissa, joissa sairaus on todella vaikea.

Haittavaikutukset

Haittavaikutuksia voi olla monenlaisia eivätkä niistä eräät harvinaiset ole aivan vaarattomia. Huulten kuivuminen ja halkeileminen, silmien kuivuminen, nenän karstaisuus ja nenäverenvuodot ovat melko tavallisia. Kämmenselkien ja käsivarsien iho voi kuivua niin, että ilmaantuu kutinaa ja ihottumaa, ja posket voivat punoittaa ja hilseillä. Silmien kuivuminen haittaa piilolasien käyttöä, ja hämäränäkö voi heikentyä. Hoidon aikana seurataan verikokein maksan toimintaa ja tarvittaessa veren rasva- ja sokeriarvoja, ja hedelmällisessä iässä olevilta naisilta otetaan muutaman viikon välein raskaustesti. A-vitamiinia sisältäviä valmisteita tulee välttää hoidon aikana. Auringonvalo tai solarium voivat polttaa ihon tavallista helpommin. Verenluovutus on kielletty hoidon aikana ja kuukauden ajan sen päättymisen jälkeen. Alkoholin käyttöä on vältettävä, koska haittavaikutusten riski kasvaa.

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei saa käyttää raskauden aikana eikä lääkkeen käyttäjä saa tulla raskaaksi lääkityksen aikana eikä 4 viikon sisällä hoidon loppumisesta, koska lääke vaurioittaa sikiötä. Raskauden ehkäisy on aloitettava vähintään yksi kuukausi ennen lääkityksen aloittamista. Lääkettä ei saa käyttää imetyksen aikana.

Säilytys

Säilytä alle 30 °C, alkuperäispakkauksessa. Herkkä valolle ja kosteudelle.

Ulkonäkö

Viininpunainen, pitkulainen, pehmeä liivatekapseli (pituus: 12 mm), joka sisältää oranssinkeltaista, sameaa, tahmeaa nestettä.

Hinta ja pakkaustiedot