Markkinoija

PFIZER

Vaikuttava aine

gemfibrotsiili

Käyttötarkoitus

Veren kohonneen kolesteroli- ja triglyseridipitoisuuden laskeminen, etenkin silloin, kun statiiniryhmän lääkkeitä ei voida käyttää. Lapsille ja nuorille gemfibrotsiilia ei toistaiseksi määrätä.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Hoito aloitetaan ruokavalion säätelyllä, jonka vaikutuksia seurataan tavallisesti usean kuukauden ajan. Erityisesti liikapainon pudotus voi vähentää rasvapitoisuutta tehokkaasti. Jos elintapojen muutokset eivät riitä, aloitetaan lääkehoito, mutta ruokavaliota on noudatettava vielä lääkityksen aikanakin.

Lääkkeen ottaminen

Tabletit niellään runsaan nesteen kera. Lääkeannos otetaan puolisen tuntia ennen ateriaa.

Vaikutustapa

Gemfibrotsiili alentaa sekä kolesterolin kokonaismäärää että erityisesti ns. "pahaa" eli LDL-kolesterolia, mutta kohottaa "hyvän" eli HDL-kolesterolin pitoisuutta. Se laskee lisäksi muiden, korkeina pitoisuuksina haitallisten rasvojen määrää veressä vieläkin tehokkaammin kuin kolesterolia.

Haittavaikutukset

Yleisimpiä ovat ruoansulatushäiriöt. Osalla käyttäjistä on havaittu mm. ilmavaivoja, ripulia, oksentelua tai muita vatsavaivoja sekä päänsärkyä, huimausta tai väsymystä. Joskus voi tulla ihottumaa tai muita yliherkkyysoireita. Selittämättömien lihaskipujen ilmaantuessa on otettava yhteys lääkäriin.

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei suositella käytettäväksi raskauden aikana, eikä hoidon aikana saa imettää.

Säilytys

Alle 25 °C.

Ulkonäkö

Tabletti on valkoinen, kaksoiskupera, soikea kalvopäällysteinen tabletti.

Hinta ja pakkaustiedot