Markkinoija

FERRING

Vaikuttava aine

menotropiini

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään hedelmättömyyden hoitoon tilanteissa, joissa suun kautta otettava klomifeeni ei ole auttanut. Sitä käytetään myös mm. koeputkihedelmöityksen yhteydessä.

Annostus

Lääkäri määrää annostuksen yksilöllisesti. Lääke pistetään päivittäin yleensä 1-4 viikon ajan. Tarvittaessa hoitojakso voidaan toistaa. Hoidon tehoa seurataan mittaamalla munarakkulan kokoa ultraäänitutkimuksella ja/tai verikokeilla.

Lääkkeen ottaminen

Lääke pistetään joko ihon alle tai lihakseen. Ihon alle pistämisen oppii suhteellisen helposti.

Vaikutustapa

Menotropiini vaikuttaa samalla tavalla kuin aivolisäkehormonit edistäen munarakkulan kypsymistä munasarjassa. Hoidon loppuvaiheessa annetaan yleensä ns. irroituspiikki, joka sisältää toista hormonia (istukkagonadotropiini). Tämä edistää munarakkulan puhkeamista ja munasolun irtoamista (ovulaatio) munasarjasta.

Haittavaikutukset

Lääke voi aiheuttaa kipua ja punoitusta pistoskohdassa. Lisäksi voi ilmetä päänsärkyä sekä vatsa- ja lantiokipua. Joskus munasarjat voivat ylireagoida hoitoon, jolloin lääkäri arvioi tilanteen uudelleen.

Raskaus ja imetys

Ei saa käyttää raskauden eikä imetyksen aikana.

Säilytys

75 IU: Säilytä alle +25 °C. Ei saa jäätyä. Säilytä alkuperäispakkauksessa (valonarka). Käytettävä välittömästi käyttöönvalmistuksen jälkeen. Yhtä käyttökertaa varten.
600 IU ja 1200 IU: Säilytä jääkaapissa (2°C -8°C ). Ei saa jäätyä. Säilytä alkuperäispakkauksessa.

Ulkonäkö

Kuiva-aine: valkoinen tai kellanvalkoinen kylmäkuivattu kakku. Liuotin: kirkas, väritön liuos.

Hinta ja pakkaustiedot