Markkinoija

TEVA FINLAND

Vaikuttava aine

metformiini

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään aikuisiän eli tyypin 2 diabeteksen hoitoon, kun pelkkä ruokavalio ei riitä alentamaan kohonnutta verensokeria tarpeeksi. Lääke sopii erityisesti ylipainoisille diabetespotilaille, koska se auttaa laihduttamisessa. Metformiinia voidaan lääkärin harkinnan mukaan käyttää samanaikaisesti muiden diabeteslääkkeiden, myös insuliinin kanssa.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Annostus vaihtelee riippuen sairauden vaikeusasteesta, muusta mahdollisesta lääkityksestä sekä erityisesti siitä, miten tunnollisesti potilas noudattaa hoitoon liittyvää ruokavaliota ja muita välttämättömiä ohjeita.

Lääkkeen ottaminen

Tabletti niellään nesteen kera. Lääke otetaan yleensä kahtena tai kolmena annoksena aterian yhteydessä tai sen jälkeen. Ruokavaliota tulee noudattaa vielä lääkityksen alettuakin.

Vaikutustapa

Metformiini alentaa veren kohonnutta sokeripitoisuutta pääasiassa estämällä maksassa sokerin muodostumista muista ravintoaineista ja parantamalla kudosten sokerinkulutusta.

Haittavaikutukset

Haittavaikutuksia voi ilmaantua etenkin hoidon alussa, mutta ne usein lievenevät tai poistuvat lääkityksen jatkuessa. Yleisimpiä ovat erilaiset vatsaoireet, kuten pahoinvointi, ripuli, vatsakivut ja ruokahaluttomuus. Niitä voi vähentää ottamalla lääkkeen aterian yhteydessä. Joillekin käyttäjille on ilmaantunut metallin makua suuhun.

Raskaus ja imetys

Diabetesta sairastavan lääkehoito vaihdetaan usein insuliiniin raskauden ajaksi. Tämän vuoksi on hyvä neuvotella jo etukäteen lääkärin kanssa lääkityksen muuttamisesta, jos aikoo hankkiutua raskaaksi. Lääkettä ei suositella käytettäväksi imetyksen aikana.

Säilytys

Ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita, joten voidaan säilyttää huoneenlämmössä (15-25 °C).

Ulkonäkö

500 mg: valkoinen, pyöreä, kupera tabletti, toisella puolella on merkintä C ja toisella puolella merkintä MF.
850 mg: valkoinen, pyöreä, kupera, kalvopäällysteinen tabletti, jonka toisella puolella on merkinta C ja MH.

Hinta ja pakkaustiedot