Markkinoija

VIATRIS

Vaikuttava aine

naprokseeni

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään mm. nivelreumaan ja muihin reumatauteihin, nivelrikkoon, vammojen jälkihoitoon, suurten hammasleikkausten yms. jälkihoitoon, kihtiin, kuukautisvaivoihin, kierukan aiheuttamiin liian runsaisiin kuukautisvuotoihin sekä migreenikohtausten estoon ja hoitoon.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Annostus riippuu sairauden tai oireiden laadusta sekä potilaan iästä ja muista yksilöllisistä ominaisuuksista.

Lääkkeen ottaminen

Tabletti niellään runsaan nesteen kera ja aterian yhteydessä, etenkin jos lääke tuntuu ärsyttävän mahaa.

Vaikutustapa

Naprokseeni on tulehduskipulääke, joka rauhoittaa tulehduksellista kipua, jollaista esiintyy mm. reumataudeissa sekä vammojen tai leikkausten jälkeen. Lääkettä käytettäessä turvotus, kipu ja liikearkuus vähenevät. Naprokseeni alentaa myös kuumetta.

Haittavaikutukset

Lääke voi ärsyttää mahaa, jolloin saattaa tulla mm. pahoinvointia, oksentelua tai vatsavaivoja. Allergiaan taipuvaisille voi tulla ihottumaa. Myös päänsärkyä, unettomuutta ja keskittymisvaikeuksia on joskus esiintynyt. Muiden tämän ryhmän lääkkeiden tavoin naprokseeni vaikuttaa veren hyytymiseen siten, että verenvuoto kestää tavallista pitempään. Tulehduskipulääkkeet lisäävät hieman valtimotukosten vaaraa.

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei tulisi käyttää raskauden kuuden alkukuukauden aikana, eikä sitä saa käyttää raskauden loppuajalla. Lääkettä kulkeutuu äidinmaitoon, mutta tavanomaiset annokset eivät aiheuta lapselle vaaraa.

Säilytys

Säilytä alle 25 °C.

Ulkonäkö

Valkoinen, kapselinmuotoinen tabletti. Tabletin toisella puolella on jakouurre ja merkinnät ”NP” ja ”500”.

Hinta ja pakkaustiedot