Markkinoija

MCNEIL / JNTL CONSUMER HEALTH

Vaikuttava aine

nikotiini

Käyttötarkoitus

Nicorettea käytetään lievittämään tupakanhimoa ja vieroitusoireita tupakoinnin lopettamisen yhteydessä. Lääke on ilman lääkärin määräystä tarkoitettu yli 18-vuotiaille. Sydänsairaiden on syytä neuvotella lääkärin kanssa nikotiinihoidon aloittamisesta.

Annostus

Päivittäinen annos on aluksi 4 - 12 inhalaatiokapselia, ja suositeltava annos on keskimäärin 6 kapselia vuorokaudessa. Hoito kestää aloitusannoksella kolme kuukautta, minkä jälkeen annosta pienennetään vähitellen. Käyttöä ei suositella jatkettavaksi kuutta kuukautta pitempään.

Lääkkeen ottaminen

Pakkauksessa on yksityiskohtainen käyttöohje. Läpipainopakkauksesta painetaan irti yksi kapseli, joka asetetaan suukappaleen sisään. Kun suukappaleen molemmat osat liitetään toisiinsa, kapselin päät rikkoutuvat ja inhalaattori on käyttövalmis. Nikotiinia ja mentolia höyrystyy ja kulkeutuu suuhun vedettäessä ilmaa suukappaleen lävitse. Nikotiinihöyry imeytyy elimistöön nimenomaan suun limakalvon lävitse, joten höyryä ei pidä vetää keuhkoihin. Enimmäispitoisuus veressä saavutetaan 20 minuutin kuluessa otettaessa lääkettä yhtäjaksoisesti. Jos inhalaattoria ei imetä yhtäjaksoisesti, riittää nikotiinia pitempään. Avattu kapseli säilyttää tehonsa 12 tuntia. Käytön jälkeen kapseli irrotetaan suukappaleesta ja hävitetään talousjätteiden mukana. Suukappaletta säilytetään rasiassa myöhempää käyttöä varten.

Vaikutustapa

Nikotiinivalmisteiden avulla nostetaan nikotiinin pitoisuus elimistössä tasolle, jolla tupakoinnin lopettamisen yhteydessä ilmaantuvat nikotiinin vieroitusoireet helpottuvat tai pysyvät poissa. Nikotiinivalmisteita käytettäessä nikotiinipitoisuus jää alhaisemmaksi kuin tupakoitaessa, ja lisäksi monet tupakansavun haitalliset aineet, kuten terva ja häkä, jäävät pois.

Haittavaikutukset

Valmiste saattaa yskittää sekä ärsyttää suuta ja kurkkua. Nämä haitat yleensä vähenevät asteittain hoidon jatkuessa. Lääke voi aiheuttaa myös päänsärkyä, nikottelua, pahoinvointia, oksentelua, vatsavaivoja, yskää, nenän tukkoisuutta tai suun limakalvon haavaumia. Myös sydämen tykytys, unettomuus ja huimaus ovat mahdollisia, mutta eivät yleisiä haittavaikutuksia.

Raskaus ja imetys

Ei suositella käytettäväksi raskauden eikä imetyksen aikana. Nikotiinivalmisteiden käyttö tässä yhteydessä on kuitenkin vähemmän haitallista kuin tupakointi.

Säilytys

Säilytä huoneenlämmössä (+15 - +25 °C) tai enintään +30 °C:ssa.

Ulkonäkö

Valkoinen tai lievästi kellertävä huokoinen tulppa, joka on sinetöidyssä läpinäkyvässä muoviputkessa.

Hinta ja pakkaustiedot