Markkinoija

BRISTOL-MYERS SQUIBB

Vaikuttava aine

lenalidomidi

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään myelooman eli plasmasolusyövän, manttelisolulymfooman, follikulaarisen lymfooman ja myelodysplasian (luuytimen toimintahäiriö) hoitoon.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan.

Lääkkeen ottaminen

Kapselit otetaan suunnilleen samaan kellonaikaan joka päivä. Niitä ei saa avata, rikkoa eikä pureskella, vaan nieltävä kokonaisina mieluiten veden kanssa ruokailusta riippumatta. Jos lääkeannos unohtuu ja huomataan alle 12 h päästä, voidaan ottaa korvaava annos. Jos on kulunut yli 12 h, seuraava annos otetaan normaaliin aikaan seuraavana päivänä. Raskauden ehkäisystä huolehdittava ehdottomasti hoidon aikana, sillä lääke aiheuttaa sikiövaurioita.

Vaikutustapa

Immuunijärjestelmä on elimistön puolustusjärjestelmä taudinaiheuttajia vastaan. Lenalidomidi kuuluu immunosupressantteihin eli lääkkeisiin, jotka vaikuttavat immuunijärjestelmän toimintaan. Se estää kasvainsolujen lisääntymistä sekä vaikuttaa elimistön omaan immuunipuolustukseen.

Myelooma vaikuttaa haitallisesti vasta-aineita tuottavien verisolujen toimintaan, jotka ovat osa kehon immuunijärjestelmää. Lenalidomidi säätää näiden solujen ja immuunijärjestelmän toimintaa. Lisäksi lenalidomidi voi lisätä elimistön tuottamien terveiden veren punasolujen määrää vähentämällä poikkeavien solujen lukumäärää.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat mahavaivat, ruokahalun väheneminen, painon lasku, tulehdukset, huimaus, vapina, päänsärky, makuhäiriöt, näön sumentuminen, hengenahdistus, nenäverenvuoto, laskimotukokset, anemia, iho-oireet, yöhikoilu, väsymys, mielialan muutokset, kuume, yskä, turvotus, lihaskrampit sekä lihas-, nivel- ja luustokivut. Joskus voi esiintyä myös erektio- tai virtsaamishäiriöitä, vilunväristyksiä, verenpaineen muutoksia, sydänongelmia, unettomuutta, kuulon huonontumista, hammaskipua, syöpäoireiden tilapäistä pahenemista, tasapainohäiriöitä tai kaatumisia. Mahdolliset väsymys, huimaus tai näön sumentuminen voivat heikentää ajokykyä.

Lääkäriin on otettava yhteyttä, jos ilmenee hengenahdistusta, rintakipua, käsien ja jalkojen turvotusta, kuumetta, yskää, nenäverenvuotoa tai epämääräisiä mustelmia.

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei saa käyttää, jos on raskaana tai suunnittelee raskautta. Hoidon aikana pitää tehdä säännöllisesti raskaustestejä lääkärin valvonnassa. Naisten, jotka voivat tulla raskaaksi, on käytettävä yhtä luotettavaa ehkäisymenetelmää neljä viikkoa ennen hoitoa, hoidon aikana ja neljä viikkoa lenalidomidihoidon jälkeen ja jopa mahdollisen hoitotauon aikana, ellei potilas sitoudu täydelliseen ja jatkuvaan pidättymiseen sukupuolisesta kanssakäymisestä, mikä varmistetaan kuukausittain.

Lääkettä käyttävien miespotilainen on käytettävä kondomia hoidon ja hoitotaukojen aikana sekä yhden viikon ajan hoidon päättymisen jälkeen, mikäli heidän kumppaninsa on raskaana tai voi tulla raskaaksi eikä käytä tehokasta ehkäisyä.

Hoidon aikana ei saa imettää.

Säilytys

Tämä lääkevalmiste ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita.

Ulkonäkö

Revlimid 2,5 mg kapselit, kovat

Sinivihreät/valkoiset 14,3 mm:n, koon 4 kapselit, joissa on merkintä ”REV 2.5 mg”.

Revlimid 5 mg kapselit, kovat

Valkoiset 18,0 mm:n, koon 2 kapselit, joissa on merkintä ”REV 5 mg”.

Revlimid 10 mg kapselit, kovat

Sinivihreät/vaaleankeltaiset 21,7 mm:n, koon 0 kapselit, joissa on merkintä ”REV 10 mg”.

Revlimid 15 mg kapselit, kovat

Vaaleansiniset/valkoiset 21,7 mm:n, koon 0 kapselit, joissa on merkintä ”REV 15 mg”.

Revlimid 20 mg kapselit, kovat

Sinivihreät/vaaleansiniset 21,7 mm:n, koon 0 kapselit, joissa on merkintä ”REV 20 mg”.

Revlimid 25 mg kapselit, kovat

Valkoiset 21,7 mm:n, koon 0 kapselit, joissa on merkintä ”REV 25 mg”.

Hinta ja pakkaustiedot