Markkinoija

NOVARTIS

Vaikuttava aine

eltrombopagi

Käyttötarkoitus

Immunologisen (idiopaattisen) trombosytopeenisen purppuran (ITP), trombosytopenian sekä anemian, johon liittyy luuydin- ja verisolujen puuttuminen tai niukkuus, hoito tietyillä potilasryhmillä.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Lääkeannos otetaan yleensä kerran päivässä.

Lääkkeen ottaminen

Tabletti niellään kokonaisena veden kera. Antasideja eli mahahappoa neutraloivia lääkkeitä, maitoa tai maitotuotteita, kuten juustoa, jogurttia tai jäätelöä, sekä sellaisia vitamiini- ja kivennäsainevalmisteita, jotka sisältävät rautaa, kalsiumia, magnesiumia, alumiinia, seleeniä tai sinkkiä, ei saa ottaa samanaikaisesti lääkkeen kanssa. Ne on otettava vähintään neljä tuntia ennen tai kaksi tuntia eltrombopagin jälkeen. Samanaikainen käyttö heikentää lääkkeen imeytymistä ja tehoa.

Lääkkeen käyttöä ei saa lopettaa äkillisesti eikä omin päin.

Vaikutustapa

Eltrombopagi lisää verihiutaleiden eli trombosyyttien määrää veressä. Trombosytopeenisessä purppurassa verihiutaleet hajoavat tavallista nopeammin, mikä johtaa verihiutaleiden vähenemiseen veressä eli trombosytopeniaan. Verihiutaleet ovat välttämättömiä veren hyytymiselle ja alhainen verihiutalearvo lisää verenvuotojen vaaraa. Lääkkeen vaikutus alkaa vasta 1-2 viikon kuluttua.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat päänsärky, huimaus, unettomuus, matala hemoglobiini, ruokahalun muutokset, yskä, hengenahdistus, nuha, mahavaivat, iho-oireet, hiustenlähtö, kuume, väsymys, voimattomuus, vilunväristykset, turvotus, lihaskouristukset sekä suun, nielun, raajojen, lihasten ja nivelten kipu. Joskus voi esiintyä myös tunto- ja makuhäiriöitä, suun haavaumia, runsaita kuukautisia, tulehduksia, verensokerin nousua, painon laskua, mielialan muutoksia, silmäoireita, tarkkaavaisuuden häiriöitä, muistin heikkenemistä, sydämen tykytystä, pyörtymistä, nenäverenvuotoa, keltaisuutta sekä luu- ja selkäkipua. Lapsilla voi ilmaantua lisäksi suunielun kipua, hammassärkyä, ylähengitystie- tai nenänielutulehduksia. Lääke voi nostaa liikaa verihiutaleiden määrää ja lisätä veritulppien vaaraa. Hoidon aikana seurataan säännöllisisti verihiutaleiden määrää. Mahdolliset haittavaikutukset, kuten huimaus, huomioitava autolla ajoa harkittaessa.

Jos ilmaantuu veritulppaan viittaavia löydöksiä ja oireita, kuten turvotusta, kipua tai aristusta toisessa alaraajassa, äkillistä hengenahdistusta, vatsakipua, vatsan turpoamista tai verta ulosteissa, tulee hakeutua heti lääkäriin.

Raskaus ja imetys

Käytetään raskauden aikana vain erityistapauksissa. Hoidon aikana pitää käyttää luotettavaa raskauden ehkäisymenetelmää. Hoidon aikana ei saa imettää.

Säilytys

Tämä lääkevalmiste ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita.

Ulkonäkö

Revolade 25 mg kalvopäällysteiset tabletit

Valkoinen, pyöreä, kaksoiskupera kalvopäällysteinen tabletti (läpimitta noin 10,3 mm), jossa toisella puolella merkinnät ”GS NX3” ja ”25”.

Revolade 50 mg kalvopäällysteiset tabletit

Ruskea, pyöreä, kaksoiskupera kalvopäällysteinen tabletti (läpimitta noin 10,3 mm), jossa toisella puolella merkinnät ”GS UFU” ja ”50”.

Revolade 75 mg kalvopäällysteiset tabletit

Vaaleanpunainen, pyöreä, kaksoiskupera kalvopäällysteinen tabletti (läpimitta noin 10,3 mm), jossa toisella puolella merkinnät ”GS FFS” ja ”75”.

Hinta ja pakkaustiedot