Markkinoija

ACCORD HEALTHCARE

Vaikuttava aine

risedronaatti

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään naisille osteoporoosin eli luukadon hoitoon sekä siihen liittyvien nikama- ja lonkkamurtumien estoon vaihdevuosien jälkeen. Sitä käytetään myös osteoporoosin hoitoon miehillä, joilla murtumariski on suuri.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Tabletti otetaan kerran viikossa, aina samana viikonpäivänä.

Jos tabletin ottaminen ajallaan unohtuu, otetaan se heti muistettaessa, minkä jälkeen palataan alkuperäiseen viikkoaikatauluun. Kahta tablettia ei saa ottaa samana päivänä.

Lääke on tarkoitettu aikuisille, yli 18-vuotiaille.

Lääkkeen ottaminen

Tabletti niellään kokonaisena, eikä sitä saa imeskellä eikä pureskella. Se otetaan täyden vesilasillisen (pelkkää vettä, ei kivennäisvettä eikä muuta juomaa) kera aamulla ylösnousun jälkeen, pystyasennossa, vähintään puoli tuntia ennen päivän ensimmäistä suupalaa, juomaa, muuta lääkettä (myös antasidi-mahahappolääkkeet) ja vitamiini- ja kivennäisainevalmistetta. Ennen lääkkeen ottamista saa ottaa vain vettä. Tabletin ottamisen jälkeen ei saa puoleen tuntiin asettua makuulle.

Edellä mainittuja ohjeita tulee noudattaa huolellisesti, koska muuten tabletti voi takertua ruokatorveen, ärsyttää ruoansulatuskanavan limakalvoa tai lääkkeen imeytyminen elimistöön voi heikentyä.

Vaikutustapa

Risedronaatti kuuluu bisfosfonaatteihin. Se hakeutuu verenkierron mukana luuhun, jossa se estää luuta hajottavien solujen toimintaa. Täten lääke hidastaa luun hajoamista ja vähentää luuston haurastumista. Jatkuvan hoidon seurauksena luumassa kasvaa ja luukadosta johtuvien murtumien vaara pienenee.

Haittavaikutukset

Haittavaikutukset ovat yleensä vähäisiä, eikä niiden vuoksi yleensä tarvitse keskeyttää hoitoa. Hoidon alussa saattaa ilmaantua vatsaoireita. Käyttö on keskeytettävä, jos tulee nielemisvaikeuksia, kipua rintalastan takana tai pahenevaa närästystä. Nämä voivat olla oire ruokatorven tulehduksesta tai haavaumasta.

Ei vaikuta ajokykyyn eikä koneiden käyttökykyyn.

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei saa käyttää raskauden aikana eikä imetyksen yhteydessä.

Säilytys

Lääke ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita.

Ulkonäkö

Oranssi, pyöreä tabletti, jossa merkintä R35 toisella puolella.

Hinta ja pakkaustiedot