Markkinoija

GLAXOSMITHKLINE

Vaikuttava aine

fosamprenaviiri

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään HIV-infektion hoitoon yhdessä muiden HIV-lääkkeiden kanssa. Se soveltuu aikuisille, nuorille ja yli 6-vuotiaille lapsille.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan.

Lääkkeen ottaminen

Tabletti niellään kokonaisena nesteen kera joko aterian yhteydessä tai tyhjään vatsaan.

Vaikutustapa

Immuunikatovirus eli HI (= Human Immunodeficiency) -virus aiheuttaa HIV-infektion. Fosamprenaviiri estää HI-viruksen lisääntymiselle tärkeän entsyymin (proteaasin) toimintaa ja vähentää HI-virusten määrää veressä. HIV-lääkkeet hidastavat taudin etenemistä eli AIDS-vaiheen tuloa, mutta ne eivät paranna tautia. Virus ei häviä elimistöstä ja tarttumisvaaraa muihin ihmisiin säilyy.

Haittavaikutukset

Lääke aiheuttaa usein ripulia ja nostaa veren rasva-arvoja. Lisäksi voi ilmetä huonovointisuutta, oksentelua, mahakipuja, ripulia, ihottumaa, pääsärkyä, pyörrytystä, väsymystä ja huulien ja suun pistelyä tai tunnottomuutta. Joskus lääkehoito joudutaan lopettamaan vaikea ihottuman takia. Lääke saattaa nostaa maksa-arvoja ja haiman tuottamien entsyymien määrää veressä. Lääkehoidon aikana veriarvoja seurataan verikokeilla.

Fosamprenaviirilla voi olla yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa. Tämän takia kaikkien muiden lääkkeiden käytöstä on neuvoteltava lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa. Lääke voi heikentää myös ehkäisytablettien ehkäisytehoa.

Raskaus ja imetys

Käyttö raskauden aikana harkitaan tilanteen mukaan. HIV-infektion saanut nainen ei saisi imettää, koska virus voi tarttua äidinmaidon mukana lapseen.

Säilytys

Tämä lääkevalmiste ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita.

Ulkonäkö

Kapselinmallinen kaksoiskupera kalvopäällysteinen tabletti on vaaleanpunainen ja siinä on merkintä GXLL7 toisella puolella.

Hinta ja pakkaustiedot