Markkinoija

MSD

Vaikuttava aine

temotsolomidi

Käyttötarkoitus

Tietynlaisten aivokasvainten hoito.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan.

Lääkkeen ottaminen

Kapseli otetaan tyhjään mahaan, esimerkiksi vähintään tunti ennen aamiaista. Se niellään kokonaisena vesilasillisen kera eikä sitä saa avata tai pureskella. Jos oksentaa lääkeannoksen, ei samana päivänä saa ottaa uutta annosta. Jos kapseli vahingoittuu, on vältettävä sisällä olevan jauheen joutumista iholle tai limakalvoille. Jos näin kuitenkin tapahtuu, se pestään pois välittömästi ja perusteellisesti saippualla ja vedellä.  

Vaikutustapa

Lääke hidastaa syöpäsolujen jakautumista ja estää siten kasvaimen leviämistä hermokudoksessa.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat ruokahaluttomuus, kouristukset, osittainen halvaus, puhumisvaikeudet, päänsärky, ihottuma, hiustenlähtö, väsymys ja mahavaivat. Joskus voi esiintyä myös erilaisia tulehduksia, muutoksia veriarvoissa, allergisia reaktioita, verensokerin nousua, kiihtyneisyyttä, muistinmenetystä, masentuneisuutta, ahdistuneisuutta, sekavuutta, unettomuutta, liikkumispakkoa, keskittymisvaikeuksia, tajunnantason tai tuntoherkkyyden laskua, huimausta, tasapainon tai muistin heikentymistä, ääreishermojen toimintahäiriöitä, tuntohäiriöitä, uneliaisuutta, vapinaa, makuaistin muutoksia, silmä- tai korvaoireita, verenvuotoa, keuhkoveritulppia, syvää laskimotukosta, verenpaineen nousua, hengenahdistusta, yskää, suutulehdusta, kutinaa, ihon punoitusta tai kuivumista, lihasoireita, nivel-, selkä- tai luukipua, runsasta virtsaamista, virtsanpidätyskyvyttömyyttä, kuumetta, influenssan kaltaisia oireita, heikkoutta, huonovointisuutta, kipua, turvotusta, painon muutoksia tai sädetysvaurioita.

Mahdollinen väsymys voi heikentää ajokykyä.

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei saa käyttää raskauden eikä imetyksen aikana. Miesten on käytettävä tehokasta ehkäisyä ja vältettävä saattamasta kumppaniaan raskaaksi hoidon aikana sekä vähintään kolmen kuukauden ajan viimeisen annoksen saamisen jälkeen. Naisten on käytettävä tehokasta ehkäisyä hoidon aikana ja vähintään kuuden kuukauden ajan hoidon lopettamisesta.

Säilytys

Säilytä alle 30 °C.

Ulkonäkö

Temodal 100 mg kapselit:  Kovissa kapseleissa on läpinäkymätön valkoinen runko-osa sekä läpinäkymätön vaaleanpunainen kansiosa ja ne on merkitty mustalla merkintämusteella. Kansiosaan on painettu merkintä ”Temodal”. Runko-osaan on painettu merkinnät ”100 mg”, Schering-Plough’n logo ja kaksi raitaa.

Hinta ja pakkaustiedot