Markkinoija

BRISTOL-MYERS SQUIBB

Vaikuttava aine

talidomidi

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään erityistapauksissa myelooman eli plasmasolusyövän hoidossa. 

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan.

Lääkkeen ottaminen

Lääkeannos otetaan yleensä kerta-annoksena juuri ennen nukkumaanmenoa ruoan kanssa tai ilman. Kapseli poistetaan läpipainopakkauksesta painamalla sitä vain toisesta päästä, ettei se rikkoutuisi. Hoidon aikana eikä viikkoon hoidon päätyttyä saa luovuttaa verta. Hoidon päätyttyä käyttämättömät kapselit pitää palauttaa apteekkiin.

Vaikutustapa

Lääke vaikuttaa elimistön immuunijärjestelmään useilla eri tavoilla ja heikentää siten syöpäsolujen kasvua ja lisääntymistä.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat verisoluarvojen muutokset, raajojen tuntohäiriöt, vapina, huimaus, uneliaisuus, ummetus ja turvotukset. Joskus saattaa esiintyä myös keuhkokuumetta, sekavuutta, masennusta, liikehäiriöitä, sydänhäiriöitä, veritulppia, keuhkojen häiriöitä, oksentelua, suun kuivumista, iho-oireita, kuumetta ja voimattomuutta.

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei saa käyttää, jos on raskaana tai suunnittelee raskautta, sillä talidomidi aiheuttaa usein vakavia ja hengenvaarallisia sikiövaurioita. Hoidon aikana pitää tehdä säännöllisesti raskaustestejä lääkärin valvonnassa. Hoidon aikana ei saa imettää.

Säilytys

Tämä lääkevalmiste ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita.

Ulkonäkö

Valkoinen himmeä kapseli, jossa merkintä ”Thalidomide Celgene 50 mg”.

Hinta ja pakkaustiedot