Markkinoija

ORIFARM HEALTHCARE

Vaikuttava aine

tiboloni

Käyttötarkoitus

Valmiste on tarkoitettu naisten vaihdevuosioireiden hoitoon. Sitä käytetään myös luukadon eli osteoporoosin ehkäisyyn naisilla tilanteissa, joissa luunmurtumien vaara on suuri eivätkä muut osteoporoosilääkkeet sovi tai ne eivät tehoa.

Annostus

Yksi tabletti joka päivä ilman taukoja.

Lääkkeen ottaminen

Tabletti niellään purematta pienen nestemäärän kanssa. Se otetaan aina samaan aikaan päivästä, koska tällöin sen muistaminen helpottuu. Jos tabletti on unohtunut, se jätetään väliin ja seuraava otetaan normaaliin aikaan.

Vaikutustapa

Tibolonilla on naishormonin eli estrogeenin ja keltarauhashormonin eli progestiinin kaltaisia vaikutuksia elimistössä. Se korvaa estrogeenin, jota naisen elimistö ei enää tuota, ja lievittää näin vaihdevuosioireita. Koska valmisteella on myös keltarauhashormonivaikutusta, se estää kohdun limakalvon haitallisen liikakasvun. Lisäksi estrogeeni vähentää luun hajoamista. Vaihdevuosioireet alkavat lieventyä ensimmäisten hoitoviikkojen aikana.

Haittavaikutukset

Ensimmäisten hoitokuukausien aikana esiintyy usein tiputteluvuotoa emättimestä. Jos vuoto jatkuu vielä kuuden kuukauden kuluttua hoidon alkamisesta tai se alkaa myöhemmin tämän ajan jälkeen, tilanteesta on syytä neuvotella lääkärin kanssa. Valmiste voi aiheuttaa myös valkovuotoa, rintojen arkuutta, vatsakipua, epänormaalia karvankasvua tai painon nousua.

Valmiste lisää hieman laskimoveritulppien vaaraa, erityisesti ensimmäisen hoitovuoden aikana. Jos epäilee veritulppaa esimerkiksi jalassa, pitää hakeutua lääkärin hoitoon. Hormonikorvaushoito lisää hieman rintasyövän vaaraa, joten rintojen omatoiminen tutkiminen on tärkeää.

Raskaus ja imetys

Valmistetta ei saa käyttää raskauden eikä imetyksen aikana.

Säilytys

Säilytä alle 25 °C, alkuperäispakkauksessa. Herkkä valolle.

Ulkonäkö

Valkoinen tai melkein valkoinen, litteä, pyöreä tabletti, toisella puolella merkintä "e".

Hinta ja pakkaustiedot