Markkinoija

ASTRAZENECA

Vaikuttava aine

ChAdOx1-S (rekombinantti)

Käyttötarkoitus

SARS-CoV-2-viruksen aiheuttaman COVID-19 -taudin ehkäisy.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Perusrokotusohjelma sisältää yleensä 2 injektiota (kumpikin 0,5 ml), ja toinen pistos annetaan 4–12 viikkoa ensimmäisen pistoksen jälkeen. Rokotetta voidaan antaa myös tehosteannoksena, kun perusrokotusohjelman saattamisesta loppuun on kulunut vähintään 3 kuukautta.

Lääkkeen ottaminen

Terveydenhuollon ammattilainen antaa lääkkeen lihakseen.

Vaikutustapa

Rokote saa immuunijärjestelmän (elimistön luonnolliset puolustusmekanismit) tuottamaan vasta-aineita ja erikoistuneita valkosoluja, jotka vaikuttavat virusta vastaan ja suojaavat siten COVID-19-koronavirustaudilta. Mikään tämän rokotteen sisältämistä aineista ei voi aiheuttaa COVID-19-tautia.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat päänsärky, nivel- ja lihaskipu, pahoinvointi, väsymys, vilunväristykset, kuumeinen olo, kuume, huonovointisuus sekä antopaikan reaktiot. Joskus voi esiintyä myös oksentelua, ripulia, vatsa- tai raajakipua, influenssan kaltaisia oireita, voimattomuutta tai huimausta. Jos ilmenee hengenahdistusta, rintakipua, alaraajojen turvotusta tai kipua, pitkittynyttä vatsakipua, vaikeaa tai pitkittynyttä päänsärkyä, näön hämärtymistä, sekavuutta tai kouristuskohtauksia rokotuksen jälkeen tai mustelmia muuallakin kuin rokotuskohdassa muutaman päivän kuluttua, otettava heti yhteys lääkäriin.

Jotkut haittavaikutukset voivat väliaikaisesti vaikuttaa ajokykyyn, ja tällöin on odotettava niiden loppumista ennen autolla ajamista.

Raskaus ja imetys

Lääkäri arvioi lääkkeen käytön raskauden ja imetyksen aikana.

Säilytys

Säilytä jääkaapissa (2 °C – 8 °C).
Ei saa jäätyä.
Pidä injektiopullot ulkopakkauksessa. Herkkä valolle.

Ulkonäkö

Suspensio on väritöntä tai ruskehtavaa, kirkasta tai hiukan sameaa, ja sen pH on 6,6

Hinta ja pakkaustiedot