Markkinoija

GEDEON RICHTER

Vaikuttava aine

teriparatidi

Käyttötarkoitus

Luukadon eli osteoporoosin hoito.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Tavallisesti otetaan yksi annos päivässä.

Lääkkeen ottaminen

Lääkeannos pistetään ihon alle kerran päivässä reiden tai vatsan alueelle. Pistämisen oppii useimmiten helposti, ja saatavilla on myös kynän käyttöohje.

Vaikutustapa

Lääke vahvistaa luuta ja vähentää murtuman vaaraa. Teriparatidi lisää uuden luun muodostumista kiihdyttämällä luukudosta tuottavien solujen toimintaa. Hoito saa kestää enintään kaksi vuotta, ja sen aikana tulee huolehtia riittävästä kalsiumin ja D-vitamiinin saannista lääkärin antamien ohjeiden mukaan.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisin haittavaikutus on raajakipu. Joskus voi esiintyä myös masennusta, huimausta, päänsärkyä, iskiasta, pyörtymistä, sydämentykytystä, verenpaineen laskua, hengenahdistusta, mahavaivoja, lisääntynyttä hikoilua, lihaskouristuksia, väsymystä, rintakipua, heikkoutta, antopaikan vaivoja tai muutoksia laboratorioarvoissa. Jos ilmenee huimausta, autolla ei saa ajaa ennen olon paranemista.

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei pidä käyttää raskauden tai imetyksen aikana, ja käytön aikana raskaaksi tulleen naisen tulee lopettaa käyttö. Naisten, on käytettävä tehokasta raskauden ehkäisymenetelmää hoidon aikana.

Säilytys

Säilytä jääkaapissa (2 °C – 8 °C). Kun sylinteriampulli on asetettu injektiokynään, injektiokynän ja sylinteriampullin yhdistelmä on pantava takaisin jääkaappiin heti käytön jälkeen.
Ei saa jäätyä. Pidä sylinteriampulli ulkopakkauksessa. Herkkä valolle.

Älä säilytä kynää siten, että neula on siinä kiinni. Älä irrota sylinteriampullia injektiokynästä ensimmäisen käyttökerran jälkeen.

Valmistetta voidaan käyttää enintään 28 päivän ajan ensimmäisen pistoskerran jälkeen, jos sylinteriampullia/injektiokynää ja siihen asetettua sylinteriampullia on säilytetty jääkaapissa (2 °C − 8 °C).

Ulkonäkö

Väritön, kirkas injektioneste, liuos, jonka pH on 3,8–4,5.

Hinta ja pakkaustiedot