Markkinoija

ACCORD HEALTHCARE

Vaikuttava aine

tiotepa

Käyttötarkoitus

Lääkettä käytetään pahanlaatuisten veritautien ja muiden syöpien hoidossa kantasolusiirron valmisteluun yhdessä muiden lääkkeiden kanssa.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan.

Lääkkeen ottaminen

Terveydenhuollon ammattilainen annostelee lääkkeen suonensisäisenä tiputuksena sairaalassa. Potilasta seurataan tarkasti lääkityksen aikana ja erityisesti verisolumääriä tarkkaillaan.

Vaikutustapa

Lääke on alkyloiva syöpälääke, joka rikkoo solun perintöaineksen (DNA:n) rakenteita ja siten aiheuttaa solun kuoleman.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimmät haittavaikutukset ovat infektiot, muutokset verisoluarvoissa, ruokahalun heikkeneminen, mielialamuutokset, kouristukset, päänsärky, kuulon heikkeneminen, nenäverenvuoto, keuhkotulehdus, mahaoireet, ihottuma, ihon punoitus, kuume, kipu, elinten toimintahäiriöt, sekavuus, tuntohäiriöt, näköhäiriöt, huimaus, tinnitus, hiustenlähtö, kutina, tuki- ja liikuntaelinten kivut, vilunväristykset ja heikkous.

Joskus saattaa esiintyä myös lääkkeen aiheuttamaa syöpää, yliherkkyyttä, liikehäiriöitä, sydäninfarkteja, verenvuotoja, turvotusta, yskää, ahdistuneisuutta, kaihia, virtsaamiskipua, hedelmättömyyttä, vaihdevuosioireita ja painonnousua.

Lapsilla voi esiintyä lisäksi ihon värimuutoksia, kasvun häiriöitä, virtsaamishäiriöitä, halvauksia, aivoverenvuotoa, muistin heikkenemistä ja hengityspysähdyksiä. 

Raskaus ja imetys

Lääkettä ei saa käyttää raskauden eikä imetyksen aikana. Hedelmällisessä iässä olevien naisten on käytettävä tehokasta raskaudenehkäisyä hoidon aikana, ja ennen hoidon aloittamista on tehtävä raskaustesti. Miespotilaiden ei pidä siittää lasta hoidon aikana eikä vuoteen lääkityksen päättymisestä. Lääke saattaa heikentää sekä miehen että naisen hedelmällisyyttä. Miesten pitää harkita siemennesteen talteenottoa ja jäädyttämistä ennen hoidon aloittamista.

Säilytys

Säilytä ja kuljeta kylmässä (2 °C – 8 °C).

Ei saa jäätyä.

Säilytä pussi alumiinikääreessä aktivoitumisen estämiseksi.

Ulkonäkö

Kuiva-aine: valkoinen jauhe.

Liuotin: kirkas neste, ei näkyviä hiukkasia, pH 4,5‑7,0.

Hinta ja pakkaustiedot