Etusivu » Fotodynaaminen hoito

Fotodynaaminen hoito

Lääkärikirja Duodecim
12.10.2012
ihotautien erikoislääkäri Matti Hannuksela

Fotodynaamisessa hoidossa hoidettavaan kudokseen annostellaan ensin punaiselle tai siniselle valolle herkistävää lääkeainetta ja tietyn ajan kuluttua kudos valotetaan, jolloin haitalliset solut tuhoutuvat. Fotodynaamista hoitoa käytetään ennen kaikkea ihosyövän esiasteiden ja ihon tyvisolusyöpien hoitoon, mutta sillä on oma merkityksensä myös silmänpohjien kostean ikärappeuman sekä eräiden keuhko- ja ruokatorvisyöpien hoidossa.

Ihon kasvainten fotodynaaminen hoito

Ihon kasvaimista fotodynaamiseen hoitoon soveltuvat seuraavat: aktiininen keratoosi «Aurinkokeratoosi»1, Bowenin tauti eli ihon pintasyöpä «Ihon pintasyöpä (Bowenin tauti)»2 sekä tavallinen ja pinnallinen tyvisolusyöpä eli basaliooma «Tyvisolusyöpä (basaliooma)»3.

Aktiinisessa keratoosissa ja Bowenin taudissa sarveistunut kudos poistetaan ensin kaapimalla, ja kyhmymäisessä tyvisolusyövässä näkyvä syöpäkudos poistetaan rengasveitsellä (kyretillä). Sen jälkeen alueelle levitetään noin 1 mm:n paksuinen kerros metyyliaminolevulinaattivoidetta (Metvix®) ja peitetään se tiiviillä kelmulla noin 3 tunniksi. Kelmu ja voide poistetaan ja alueelle annetaan voimakasta punaista hajavaloa. Myös laservaloa voidaan käyttää. Viime vuosina on kokeiltu myös kesäauringon soveltumista säteilylähteeksi. Tulokset ovat olleet lupaavia.

Metyyliaminolevulinaatti imeytyy voimakkaammin syöpäsoluihin ja muihin epänormaaleihin soluihin kuin terveeseen kudokseen ja muuttuu punavalolle herkäksi porfyriiniksi. Valoreaktion ansiosta solut tuhoutuvat ja hoidettava muutos tuhoutuu. Aktiinisessa keratoosissa riittää yleensä yksi hoitokerta. Tulos tarkastetaan 2–3 kk:n kuluttua ja tarvittaessa annetaan toinen hoitokerta. Bowenin taudissa ja ihon tyvisolusyövässä hoito toistetaan viikon kuluttua.

Yleisin ja kiusallisin haitta on hoidettavalla alueella tuntuva kipu, jota esiintyy useammalla kuin joka toisella potilaalla. Auringonvalohoidossa sitä ei tavallisesti ole. Kipu häviää yleensä muutamassa tunnissa. Tarvittaessa hoidettava alue puudutetaan ennen hoitoa paikallisesti tai hermon johtopuudutuksena. Niin tehdään etenkin silloin, kun hoidettava kasvain kaavitaan pois ennen voiteen laittamista ja valohoitoa. Toiseksi yleisin haitta ovat turvotus ja rupeutuminen, jotka voivat kestää joitakin viikkoja. Lopullinen hoitotulos on yleensä hyvä eikä hoito sinänsä aiheuta arpia tai muuta kosmeettista haittaa.

Silmänpohjan kostean ikärappeuman fotodynaaminen hoito

Silmänpohjan ikärappeuma «Silmänpohjan ikärappeuma (makuladegeneraatio)»4 on kehittyneissä maissa yleisin näkövammaisuutta aiheuttava sairaus. Sitä on kahta muotoa, kuivaa (80 % tapauksista) ja kosteaa (20 %). Yksi kostean ikärappeuman hoitomuodoista on fotodynaaminen hoito. Ensin laskimoon ruiskutetaan valolle herkistävää ainetta, joka 15 minuutissa kiinnittyy silmänpohjan uudisverisuoniin. Silmänpohjaan kohdistettu laservalohoito tuhoaa verisuonet ja estää siten rappeuman pahentumista. Hoito tulee kuitenkin toistaa muutaman kuukauden välein parin vuoden aikana.

Syöpäkasvainten fotodynaaminen hoito

Keuhkoputki- ja ruokatorvisyöpiin voidaan antaa fotodynaamista hoitoa silloin, kun muut hoitomuodot eivät tule kyseeseen. Valolle herkistävää lääkettä (porfimeeri, Photofrin®) ruiskutetaan laskimoon, ja noin kahden vuorokauden kuluttua syöpäkudokseen suunnataan voimakasta valoa laserlaitteella. Valotus voidaan antaa uudestaan 4–5 vuorokauden kuluttua. Hoito voidaan toistaa kerran, kuitenkin aikaisintaan kuukauden kuluttua. Se soveltuu myös virtsarakkosyövän hoitoon.

Muut käyttökohteet

Fotodynaaminen hoito on laajentumassa myös muunlaiseen hoitoon. Alustavia tutkimustuloksia on jo julkaistu sitkeiden bakteeri- ja sieni-infektioiden hoidossa; esimerkkeinä ien- ja suutulehdukset sekä varpaiden kynsisieni. Akneakin sillä on hoidettu.

Käytettyja lähteitä

Kotimäki J. Fotodynaaminen hoito on merkittävä vaihtoehto useissa pään ja kaulan alueen ihosyövissä. Suomen Lääkärilehti 2009;64:3095–3100.

Rao J. Photodynamic therapy for the dermatologist. eMedicine «http://emedicine.medscape.com/article/1121517-overview»1 (vaatii käyttäjätunnuksen).

Grönlund-Pakkanen S. Fotodynaaminen terapia pinnallisen virtsarakkosyövän hoidossa. Suomen Lääkärilehti 2002;57:3062.