Etusivu » Kilpirauhasen vajaatoiminta lapsella

Kilpirauhasen vajaatoiminta lapsella

Lääkärikirja Duodecim
11.11.2019
lastentautien erikoislääkäri Hannu Jalanko

Kaulalla oleva kilpirauhanen (ks. kuva «Kilpirauhanen»1) tuottaa verenkiertoon tyroksiinihormonia, jota eri elimet tarvitsevat toimiakseen normaalisti. Tyroksiini on välttämätön solujen jatkuvalle toiminnalle samoin kuin lapsen normaalille kasvulle ja kehitykselle. Kilpirauhassairaudet ovat lapsilla huomattavasti harvinaisempia kuin aikuisilla, mutta hoitamattomina ne voivat johtaa pysyviin vaurioihin.

Synnynnäinen kilpirauhasen vajaatoiminta

Synnynnäinen kilpirauhasen vajaatoiminta on harvinainen vika, joka johtuu kilpirauhasen kehityshäiriöstä tai tyroksiinihormonin vajaasta tuotosta. Oireita ja löydöksiä ovat syntyvän lapsen yliaikaisuus, kasvuhäiriö, keltaisuus, suuri kieli, suuri pään ympärys sekä velttous. Ilman hoitoa synnynnäinen kilpirauhasen vajaatoiminta voi johtaa lapsen pysyvään vaurioitumiseen. Tämän estämiseksi kaikilta vastasyntyneiltä määritetään napaverestä kilpirauhashormonien pitoisuudet. Jos testitulos viittaa kilpirauhasen vajaatoimintaan, lapsesta otetaan uusi näyte 3 vrk:n iässä. Jos löydös viittaa edelleen kilpirauhasen vajaatoimintaan, aloitetaan välittömästi tyroksiinihoito. Näin estetään lapsen vaurioituminen ja taataan normaali kasvu ja kehitys. Lääkitys edellyttää kuitenkin jatkuvaa seurantaa ja poliklinikkakäyntejä, jotka ensimmäisen kahden vuoden ajan toteutetaan kolmen kuukauden välein.

Kilpirauhasen vajaatoiminta lapsella ja nuorella

Lapsuudessa tai nuoruudessa ilmaantuva kilpirauhasen vajaatoiminta syntyy yleensä kilpirauhastulehduksen seurauksena, kuten aikuisillakin. Sen oireita ovat pituuskasvun hidastuminen, painon nousu, heikentynyt kylmän sieto, kuiva iho, ummetus, tuntohäiriöt, käheys ja joskus hidas sydämen syke. Niinpä kilpirauhaskokeet otetaan herkästi, kun kuvatunlaisia ongelmia esiintyy. Kilpirauhasen vajaatoiminta on yleensä hyvin hoidettavissa tyroksiinilla. Kasvun ja hormonipitoisuuksien seuranta on hoidon aikana tärkeätä.

Ehkäisy

Synnynnäisen kilpirauhasen vajaatoiminnan seulonta toimii hyvin ja ehkäisee vuodessa parinkymmenen lapsen vaurioitumisen.

Käytettyjä lähteitä

Jääskeläinen J, Dunkel L. Kilpirauhasen sairaudet. Kirjassa: Rajantie J, Heikinheimo M, Renko M (toim.). Lastentaudit. Kustannus Oy Duodecim 2016, s. 355-362.

Linko-Parvinen AL, Kouki A, Uitto J. Synnynnäisen hypotyreoosin seulonta vastasyntyneiltä kuiva- ja napaverinäytteistä. Suomen Lääkärilehti 2018;73(8):512-17.