Etusivu » Ommellun haavan hoito kotona

Ommellun haavan hoito kotona

Lääkärikirja Duodecim
15.11.2019
infektiosairauksien erikoislääkäri Jukka Lumio

Haavan ommellut henkilö antaa yleensä ohjeet jatkohoidosta kotona, ja niitä on syytä aina noudattaa. Tässä artikkelissa kuvataan yleisesti suositeltuja menettelyjä.

Tapaturmaisesti syntyneen tai leikkaushaavan ompelussa haavan reunat pyritään saattamaan vastakkain, jolloin haava paranee reunojen kasvaessa suoraan yhteen. Sulkutapana voivat olla erilliset tikit, jatkuva ommel tai hakaset (agraffit). Sulkutapa ei vaikuta jatkomenettelyyn. Tärkeimmät paranemisen uhat ovat vaurioituneesta kudoksesta tapahtuva verenvuoto tai haavan bakteeritulehdus. Jos leikkauksessa on jouduttu poistamaan ihoa tai sitä on poistunut tapaturmaisesti, haavan paraneminen voi vaikeutua ihon kiristymisen vuoksi.

Ommellun haavan suojaksi on yleensä laitettu sidos. Sen voi poistaa vuorokauden kuluttua ompelusta. Harsotaitosten alle on voitu laittaa ihoteippi. Jos teippiä on käytetty, se pidetään haavan suojana ompeleiden poistoon saakka. Jos ihoteippi likaantuu tai tahraantuu voimakkaasti verellä, sen voi poistaa ja, jos mahdollista, vaihtaa puhtaaseen. Muuten suojaksi voi laittaa hengittävän harsotaitoksen.

Vuorokauden kuluttua haava-alueen voi kastella ja peseytyä suihkussa normaalisti. Tämän jälkeen iho tulee kuivata, mutta haavaa ei tarvitse uudelleen peittää. Jos haavalla on muovikalvo, se tulee säilyttää. Saunomista ja uimista tulee kuitenkin välttää ompeleiden poistoon saakka.

Isomman leikkausalueen rasittamista ja venytystä on aluksi vältettävä. Kumartelu, nostaminen ja muu ponnistelu saattavat ensimmäisten päivien aikana aiheuttaa verenvuotoa haava-alueelle. Pieni verenvuoto tyrehtyy yleensä painamalla vuotoaluetta keskeytyksettä 10–20 minuuttia harsotaitoksella (esimerkiksi teippaamalla). Tällöin muita toimia ei tarvita.

Haavan reunan kapea punoitus ja vähäinen kirkas (usein kellertävä) kudosnestevuoto ensimmäisten päivien aikana eivät ole merkkejä tulehduksesta. Jos haava muuttuu uudelleen kivuliaaksi, sen ympärillä oleva punoitus laajenee usean sentin leveydelle, siihen tulee turvotusta tai haava alkaa erittää valkoista tai keltaista sameaa märkää, haava on todennäköisesti tulehtunut. Haavaa ei tarvitse käsitellä missään vaiheessa desinfektioaineilla eikä haavalle tule laittaa antibioottipitoisia salvoja. Jos epäilee haavassa infektiota, tulee ottaa yhteys siihen hoitopaikkaan, missä haava on suljettu tai omaan terveyskeskukseen.

Ompeleet poistetaan terveyden- tai sairaanhoitajan vastaanotolla, yleensä terveyskeskuksessa. Ne poistetaan 5–14 päivän päästä. Poistoaika riippuu haavan luonteesta ja sijainnista. Saunaan ja uimaan voi mennä, kun ompeleiden poistosta on kulunut yksi vuorokausi.

Muita haavan hoitoa koskevia artikkeleita

«Haava»1

«Leikkaushaavan tulehdus»2

«Haava lapsella»3