Mitättömänkin näköiset haavat on puhdistettava huolellisesti runsaalla vedellä, sillä lämpimissä oloissa tulehdusvaara on suuri. Meressä tai uima-altaassa uiminen lisää haavainfektion riskiä. Haavan normaaliin paranemiseen kuuluu tulehdusreaktio, joka näkyy muutaman päivän ajan lievänä punoituksena, turpeutena ja arkuutena haavaa ympäröivällä iholla. Haavainfektio on mahdollinen, jos punoitus, turvotus ja kipu ovat voimakkaita, eikä haava ala umpeutumaan. Usein infektioon liittyy myös märkävuoto haavasta. Tällöin on paikallaan mikrobilääkehoito. Paikallisten mikrobilääkevoiteiden teho on vähäinen, eikä niitä suositella pitkäkestoiseen käyttöön kosketusyliherkkyyden kehittymisen mahdollisuuden vuoksi. Haavainfektio vaatiikin usein suun kautta otettavan mikrobilääkekuurin.

Trooppinen ilmasto ja aurinko sekä mahdolliset estolääkitykset voivat pahentaa jo olemassa olevia iho-ongelmia, kuten psoriaasia, ruusufinniä, aknea, ekseemoja ja aurinkoihottumaa, joten näiden hoidossa käytettävää lääkevoidetta kannattaa ottaa matkalle mukaan. Myös herpesinfektio voi aktivoitua voimakkaan auringonvalon vaikutuksesta. Ihon sieni-infektiot ovat tavallisia kosteissa ja kuumissa oloissa. Kulkukissojen tai -koirien koskettelua kannattaa välttää, koska näistä saattaa saada iholle silsasieni-infektion. Sieni-infektioiden hoitoon on saatavissa reseptittä tehokkaita paikallisvoiteita. Terbinafiini tehoaa silsasieneen ja esim. mikonatsoli ja klotrimatsoli tehoavat myös hiivasieneen.

Hyönteisten pistojen aiheuttamaa kutinaa ja kuumotusta voi lievittää miedolla hydrokortisonivoiteella ja antihistamiinitableteilla. Vahvempi kortisonivoide saattaa olla tarpeen, jos pistosreaktiot ovat voimakkaita.