Ennen matkaa

Matkavakuutus

Kannattaa ottaa matkavakuutus. Korvausehdot ja voimassaolo on syytä varmistaa erityisesti, jos on pitkäaikaissairauksia, on raskaana tai harrastaa vaarallisia urheilulajeja Vakuutukset.

Turvallisuus

Matkustusturvallisuuden kannalta tärkeää on hyvä suunnittelu, ennakointi sekä varautuminen erilaisiin tilanteisiin. On hyvä tutustua matkakohteen turvallisuuteen ja yleisiin turvallisuusohjeisiin etukäteen Turvallisuus.

Pitkäaikaiset sairaudet, lääkitykset ja raskaus

Pitkäaikaissairaiden Yleistä pitkäaikaissairaista ja raskaana olevien Raskaana olevat on syytä keskustella hyvissä ajoin ennen matkaa oman lääkärin kanssa.

Lääkkeet on pakattava käsimatkatavaroihin ja ajantasainen lista käytössä olevasta säännöllisestä lääkityksestä on tärkeä olla mukana Lääkkeet matkan aikana.

Kaikille suositeltavat ja yksilöllisesti harkittavat rokotukset

Rokotteista kannattaa ottaa yhteyttä omaan terveysasemaan tai työterveyshuoltoon mieluiten viimeistään 1–2 kk ennen matkaa. Tietyissä kunnissa yksityiset lääkäriasemat huolehtivat matkailijan rokotuksista. Saaduista rokotuksista on hyvä pyytää todistus matkalle mukaan.

Suomalaissyntyiset ovat yleensä saaneet kurkkumätää ja jäykkäkouristusta Jäykkäkouristus ja kurkkumätä varten kolmen annoksen perussarjan sekä iänmukaiset tehosteet kansallisen rokotusohjelman mukaan. Alle 65-vuotiaan matkailijan tulee huolehtia, että edellinen tehosterokote on annettu 20 vuoden sisällä. Myös ikääntyneiden jäykkäkouristus ja -kurkkumätäsuojan voimassaolo on syytä tarkistaa ennen matkalle lähtöä. 65 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille suositellaan tehosterokotetta 10 vuoden välein.

Jos ei ole sairastanut tuhkarokkoa, sikotautia ja vihurirokkoa Tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokko, kannattaa tarkistaa, että on saanut kaksi rokotusta (MPR) näitä tauteja vastaan. 1960–1970 -luvulla ja varsinkin vuosina 1965–1975 syntyneillä suoja voi olla puutteellinen, sillä osa heistä ei ole sairastanut tuhkarokkoa, sikotautia tai vihurirokkoa eikä saanut rokotuksia.

Suomalaissyntyinen matkailija on saanut polion Polio perussuojan osana yleistä rokotusohjelmaa. Mikäli henkilö on aikeissa oleskella maassa yli 4 vkoa, tulee yksi tehosterokote olla otettu, jos edellisestä rokotuksesta on kulunut yli 12 kk. Jos oleskelu maassa kestää alle 4 viikkoa, tehostetta ei tarvita.

Kausi-influenssarokotuksesta on eniten hyötyä matkailijoille, jotka ikänsä tai terveydentilansa vuoksi kuuluvat vakavan influenssan riskiryhmään. Heidän on syytä ottaa rokote vuosittain. Rokotteesta saattaa olla hyötyä myös muille (ks. Kausi-influenssa).

Koronarokotuksilla ehkäistään SARS-CoV-2-viruksen aiheuttamaa tautia. THL:n sivuilta löytyy ajankohtaiset rokotussuositukset perus- ja tehosterokotuksista sekä lisätietoa koronasta.

Matkalla

Suurimmat terveysriskit: seksi, liikenne ja alkoholi

Matkustipa minne tahansa, suurimmat terveysriskit liittyvät alkoholinkäyttöön, liikenteeseen ja seksiin Muut seksitaudit ja ovat näin ollen omalla käytöksellä vältettävissä.

Hyönteisten ja muiden eläinten levittämät taudit

Hyönteiset ja muut eläimet voivat levittää erilaisia tauteja. Jos eläin (esimerkiksi koira) Rabies eli vesikauhu puree, puremakohta tulee puhdistaa huolellisesti ja ottaa yhteys lääkäriin välittömästi.

Iho-ongelmat, auringonpaisteen haitat

Haavojen ja hiertymien ennaltaehkäisy ja puhdistaminen on tärkeää ihoinfektioiden estämiseksi Iho-ongelmat.

Keskipäivän auringonpaistetta tulee välttää. Pitkähihaiset löyhät vaatteet, päähine ja aurinkolasit suojaavat auringolta. Auringonsuojavoiteen kerroin tulee olla riittävän korkea ja sitä tulee käyttää riittävästi ja lisätä usein Auringonpaisteen haitat.