Hepatiitti B on veri- ja seksiteitse tarttuva maksatulehdus. Osa sairastuneista jää viruksen kantajiksi; tämä on tavallista varsinkin pikkulapsilla. Osalle kantajista kehittyy myöhemmin krooninen hepatiitti, maksakirroosi tai maksasyöpä. Pistettävien huumeiden käyttö ja suojaamaton seksi ovat hepatiitti B:n merkittävimmät vaaratekijät kaikkialla maailmassa. Muita mahdollisia tartunnanlähteitä ovat verensiirto kehitysmaassa sekä erilaiset toimenpiteet, injektiot, akupunktio, tatuointi ja lävistykset hoitopaikoissa, joiden mahdollisuudet käyttää kertakäyttöisiä tai kunnollisesti steriloituja välineitä ovat puutteelliset.

Riskimatkailijoilla on myös hepatiitti C:n ja HIV:n tartuntariski. Hepatiitti C:n esiintyvyys näkyy kuvassa Hepatiitti C -virusinfektion esiintyvyys maailmassa. HIV:stä on erillinen kappale Seksitaudit -otsikon alla (ks. HIV).

Rokotteet

Suomessa on käytössä kaksi viruksen puhdistettuja antigeeneja sisältävä rokotetta, Engerix-B ja HBVAXPRO.

Engerix-B

Aikaisemmin rokottamattomille 16 vuotta täyttäneille annetaan lihakseen yhteensä kolme 1 ml:n annosta kuukausina 0, 1 ja 6. Jos suoja tarvitaan nopeasti, annokset voidaan antaa kuukausina 0, 1 ja 2. Tällöin on pitkäaikaisen suojan varmistamiseksi syytä antaa neljäs annos vuoden kuluttua ensimmäisestä. Tarvittaessa voidaan 18 vuotta täyttäneille antaa pistokset päivinä 0, 7 ja 21, jolloin tarvitaan vielä neljäs pistos 12 kuukauden kuluttua ensimmäisestä annoksesta. Engerix-B -rokotetta annetaan 0–15-vuotiaille puolet aikuisen rokoteannoksesta.

HBVAXPRO

Aikaisemmin rokottamattomille 16 vuotta täyttäneille annetaan lihakseen yhteensä kolme 1 ml:n annosta kuukausina 0, 1 ja 6. Jos suoja tarvitaan nopeasti, annokset voidaan antaa kuukausina 0, 1 ja 2. Tällöin on pitkäaikaisen suojan varmistamiseksi annettava neljäs annos vuoden kuluttua ensimmäisestä.

Twinrix Adult ja Twinrix Paediatric

Suomessa on saatavana myös Twinrix Adult - ja Twinrix Paediatric -rokotteet hepatiitti A:n ja B:n samanaikaiseen ehkäisyyn. Twinrix Adult -rokote on tarkoitettu 16 vuotta täyttäneiden ja Twinrix Paediatric 1–15-vuotiaiden immunisointiin. Sitä annetaan yhteensä kolme annosta kuukausina 0, 1 ja 6. Tarvittaessa voidaan aikuisille käyttää nopeutettua aikataulua antamalla pistokset päivinä 0, 7 ja 21, jolloin tarvitaan vielä neljäs pistos 12 kuukauden kuluttua ensimmäisestä annoksesta. Yksittäisellä hepatiitti A- tai hepatiitti B -rokotteella aloitettua rokotussarjaa voi tarvittaessa jatkaa hepatiitti A ja B -yhdistelmärokotteella.

Yleistä rokotteiden haittavaikutuksista ks. . Raskaana olevien ja lääketieteellisten riskiryhmien rokottaminen

Tehoste

Nykyisen tiedon mukaan hepatiitti B -tehosterokotuksia ei tarvita. Suojaa ei yleensä tarvitse tarkistaa vasta-ainemäärityksellä. Rokotetutkimuksissa hepatiitti B -rokotteet ovat tuottaneet suojaavan vasta-ainetason yli 95 %:lle rokotetuista. Ikääntyneillä, ylipainoisilla, tupakoivilla tai perussairaudesta johtuen suojateho voi kuitenkin jäädä alhaisemmaksi. Lisätietoa, ks. .