Influenssa on kuumetta ja hengitystieoireita aiheuttava virustauti, jota esiintyy epidemioina lähinnä talvikautena kaikkialla maailmassa. Eteläisellä pallonpuoliskolla tautiin voi sairastua myös Suomen kesäkuukausina. Influenssa tarttuu helposti pisaratartuntana esimerkiksi isoissa joukkotilaisuuksissa. Ajantasaista tietoa maailman influenssatilanteesta löytyy THL:n verkkosivuilta .

Kausi-influenssarokotuksesta on eniten hyötyä niille henkilöille, joiden terveydelle influenssaan tai sen jälkitauteihin sairastuminen aiheuttaa suurimman uhkan. Tällä perusteella influenssarokotus kuuluu Suomessa kansalliseen rokotusohjelmaan ja on maksuton 6 kk:n – 6 vuoden ikäisille lapsille, erikseen määritellyille lääketieteellisille riskiryhmille, raskaana oleville, kaikille 65 vuotta täyttäneille, varusmiespalvelukseen astuville sekä sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille . Näihin ryhmiin kuuluvien matkailijoiden on syytä ottaa kausi-influenssarokote vuosittain. On kuitenkin hyvä ottaa huomioon, että Maailman terveysjärjestön kunakin vuonna erikseen suosittelemaa rokotetta saa Suomesta vain syyskuusta seuraavan vuoden kevääseen.

Terveille työikäisille influenssan aiheuttama haitta on selvästi riskiryhmiin kuuluvia ja ikääntyneitä vähäisempi eikä vuosittain toistuviin rokotuksiin ole aihetta. Koska rokote on turvallinen, voidaan se kuitenkin yleensä antaa, jos henkilö haluaa suojata itsensä influenssatartunnalta. Lisäksi useimpien terveiden lähipiirissä on joku riskiryhmiin kuuluva, joka hyötyy lähipiirin rokottamisesta. On kuitenkin hyvä muistaa, että kysymyksessä ei ole yleinen flunssarokote. Influenssarokote suojaa vain influenssavirusten aiheuttamalta taudilta. Muut kuin kansallisen rokotusohjelman piiriin kuuluvat voivat ostaa influenssarokotteen apteekista lääkärin kirjoittamalla reseptillä. Työnantaja maksaa rokotukset silloin, kun henkilöllä on suurentunut riski altistua työnsä tai työmatkansa takia influenssavirukselle. Tämä riskinarvio tehdään työterveyshuollossa. Rokotusohjelman ulkopuolisten rokotteiden maahantuonnista ja toimituksista vastaavat rokotevalmistajia edustavat maahantuojat ja lääketukkukaupat.

Rokotus on käsihygienian ohella paras ja käytännössä ainoa keino ehkäistä influenssaa. Hoitava lääkäri voi harkita lääkehoitoa influenssan ehkäisyyn tai hoitoon silloin, kun influenssarokotteen antaminen korkean riskin henkilölle ei ole vasta-aiheiden vuoksi mahdollista tai sitä ei ole ennätetty antaa ennen kausi-influenssaan sairastumista.

Rokote

Markkinoilla on useita eri rokotevalmisteita. Kunakin vuonna saatavissa olevat rokotteet valmistetaan Maailman terveysjärjestön valitsemista influenssaviruskannoista ja saattavat poiketa oleellisesti edellisinä vuosina käytetyistä.

Haittavaikutukset . Raskaana olevien ja lääketieteellisten riskiryhmien rokottaminen

Tehoste

Tehoste annetaan vuosittain, sillä rokotteen teho vähenee merkittävästi vuoden kuluessa, ja lisäksi rokotteen viruskoostumus päivitetään vuosittain.