Vibrio cholerae -bakteeria tavataan helteisinä kesinä Suomenkin murtovesialueilla. Se voi aiheuttaa haava- ja yleisinfektioita tai ripulitaudin, joka on useimmiten lievä ja itsestään tai nestehoidolla parantuva. Varsinaisen koleran aiheuttaa kuitenkin vain kaksi Vibrio choleraen seroryhmää: O1 ja O139, joita ei esiinny Suomessa. Tauti saattaa olla vakava ja vaatia sairaalahoitoa. Koleraa esiintyy varsinkin Afrikassa, Lähi-idässä ja Aasiassa, erityisesti Intian niemimaalla sekä Väli-Amerikassa.

Lisätietoa kolerasta ja sen esiintyvyydestä ECDC ja WHO

Tartunnanlähde on yleensä kolerapotilaan ulosteen saastuttama juomavesi tai ruoka. Hyvän juomavesi- ja elintarvikehygienian noudattamisen lisäksi suositellaan välttämään raakaa kalaa ja merenantimia alueilla, joilla esiintyy koleraa.

Yleisimmän seroryhmän, Vibrio cholerae O1 -seroryhmän, aiheuttama kolera on osittain ehkäistävissä rokotuksella. Kaakkois-Aasiassa esiintyy myös serotyypin O139 (ns. Bengal-tyyppi) aiheuttamaa koleraa, johon saatavilla olevat kolerarokotteet eivät tehoa.

Koleran leviämistä ei voi estää rajoittamalla ihmisten matkustamista tai vaatimalla todistuksia kolerarokotuksesta. Siksi Maailman terveysjärjestö WHO on jo vuosia suosittanut, ettei kolerarokotustodistusta enää vaadita kansainvälisessä liikenteessä.

Rokotteet

Suun kautta annettava Dukoral on inaktivoituja mikrobeja sisältävä rokote ja melko tehokas Vibrio cholerae O1 -seroryhmän aiheuttama koleraa vastaan. Dukoralin perussarja aikuisille ja 7 vuotta täyttäneille otetaan kahtena annoksena 1–6 viikon välein. 2–6-vuotiaille lapsille suositellaan kolmea annosta 1–6 viikon välein ja sen lisäksi tehosteannosta kuuden kuukauden kuluttua. Dukoral-rokotetta ei suositella otettavan samana päivänä Vivotif-lavantautirokotteen kanssa.

Suun kautta otettava Vaxchora on eläviä, heikennettyjä mikrobeja sisältävä rokote. Rokote on tarkoitettu aikuisille ja 2 vuotta täyttäneille lapsille ja sitä otetaan yksi annos viimeistään 10 vuorokautta ennen mahdollista tartuntariskiä.

Alle 2-vuotiaille ei tällä hetkellä ole tarjolla kolerarokotetta. Uusia imeväisillekin sopivia valmisteita on kehitteillä, mutta niiden markkinoille tuloon menee todennäköisesti vielä muutama vuosi

Haittavaikutukset . Raskaana olevien ja lääketieteellisten riskiryhmien rokottaminen

Tehosteet

Dukoral -rokotteen valmistaja suosittelee 2–6-vuotiaille lapsille kolmen annoksen lisäksi tehosteannosta kuuden kuukauden kuluttua. Aikuisille ja 7 vuotta täyttäneille lapsille suositellaan tehosteannosta kahden vuoden kuluttua. Jos suojaustarve jatkuu ja edellisestä rokotuksesta on kulunut yli 2 vuotta (2–6-vuotiailla lapsilla yli 6 kuukautta), perussarja on toistettava.

Jonkin verran on kertynyt tietoa endeemisissä olosuhteissa tehdyistä tutkimuksista, joiden mukaan perusrokotetuilla lapsilla yksi tehosteannos riittää.

Vaxchoran valmisteyhteenvedon mukaan tietoja uusintarokotusten antamisajankohdasta ei ole vielä saatavilla.