Puutiaisaivotulehduksen (tick-borne encephalitis, TBE) aiheuttaa flaviviruksiin kuuluva TBE-virus, joka leviää useimmiten punkin pureman välityksellä. Infektioista yli puolet on todennäköisesti oireettomia. Viruksen voi saada myös pastöroimattomasta maidosta, erityisesti vuohenmaidosta. Viruksen kierto luonnossa on riippuvainen ilmasto- ja muista olosuhteista, joten virusta esiintyy vain tietyillä riskialueilla, ja niissäkin yleensä vain n. 1:200–1:100 punkeista kantaa virusta. Puutiainen elää tyypillisesti lehdoissa ja varjoisissa pensaikoissa. Toisin kuin borrelia, TBE-virus tarttuu minuuteissa punkin syljestä eikä borrelioositartunnan estämiseksi suositeltu punkkisyyni estä TBE-virustartuntaa. Puutiaisaivotulehduksen tartunnan riski riippuu alueesta ja siitä, liikutaanko luonnossa puutiaisten esiintymisaikaan. Riski on merkittävin itäisessä Keski- Euroopassa, Baltian maissa ja Venäjällä sekä Ruotsin saaristoalueilla ja Ahvenanmaalla. Lisätietoa taudin esiintyvyydestä EU- ja EFTA -maissa .

Rokote ja tehoste

Puutiaisaivotulehdusta aiheuttaa kolme eri viruksen alatyyppiä. Rokotteet antavat suojaa niitä kaikkia vastaan. Suomessa on käytössä inaktivoidut virusrokotteet Encepur, Encepur lapset sekä TicoVac ja TicoVac Junior. Rokotetta annetaan aikaisemmin rokottamattomille aikuisille ja lapsille yhteensä kolme annosta lihakseen. Kaksi ensimmäistä rokoteannosta on hyvä ottaa talvella ja varhain keväällä ennen puutiaiskautta, joka alkaa Ahvenanmaalla toukokuussa, Manner-Euroopassa jo aikaisemmin. Kolmas pistos annetaan seuraavana talvikautena. Aloitettua rokotussarjaa voidaan tarvittaessa jatkaa myös toisella puutiaisaivotulehdusrokotevalmisteella.

Encepur

Encepur on tarkoitettu 12 vuotta täyttäneille. Encepur lapset sopii 1–11-vuotiaiden rokottamiseen. Valmistajan suosituksen mukaan perusrokotussarjaan kuuluu kolme annosta. Toinen annos annetaan 1–3 kuukautta ensimmäisen jälkeen. Tarvittaessa toinen pistos voidaan antaa jo kahden viikon kuluttua ensimmäisestä. Molemmissa edellä mainituissa tapauksissa kolmas annos annetaan 9–12 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta.

Ensimmäinen tehosteannos annetaan kolmen vuoden kuluttua. THL:n suositus tämän jälkeen annettavien tehosteannosten aikaväleistä ja lisätietoa rokotuksista . Alle 50-vuotiaiden tehosteiden antoväli poikkeaa valmisteyhteenvedon ohjeista.

Valmisteyhteenvedossa on myös ohje nopeutetusta aikataulusta.

TicoVac

TicoVac on tarkoitettu 16 vuotta täyttäneille ja TicoVac Junior 1–15-vuotiaille. Perusrokotussarjaan kuuluu kolme annosta. Toinen annos annetaan 1–3 kuukautta ensimmäisen jälkeen. Kolmas annos annetaan 5–12 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta. Tarvittaessa toinen pistos voidaan antaa jo kahden viikon kuluttua ensimmäisestä. Myös tällöin kolmas annos annetaan 5–12 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta.

Ensimmäinen tehoste suositellaan annettavaksi kolmen vuoden kuluttua.THL:n suositus tämän jälkeen annettavien tehosteannosten aikaväleistä ja lisätietoa rokotuksista . Alle 50-vuotiaiden tehosteiden antoväli poikkeaa valmisteyhteenvedon ohjeista.

Haittavaikutukset . Raskaana olevien ja lääketieteellisten riskiryhmien rokottaminen