• Tavoitearvo yli 50 nmol/l

D-vitamiinin määritystä tarvitaan yleisimmin epäiltäessä D-vitamiinin puutetta tai selviteltäessä kalsiumin aineenvaihdunnan häiriöitä.

Elimistön D-vitamiini muodostuu ihossa auringon UV-valon vaikutuksesta, ja osa saadaan ravinnon mukana. Maksassa niistä muodostuu D-25-vitamiinia, joka on verenkierrossa esiintyvä pääasiallinen D-vitamiinimuoto. Pitoisuus on korkeimmillaan loppukesällä ja matalimmillaan keskitalvella.

Lähes kaikki kudokset tarvitsevat D-vitamiinia. Se lisää kalsiumin ja fosfaatin imeytymistä ruoansulatuskanavasta. Lihominen lisää D-vitamiinin tarvetta.

D-25-määritys riittää puutostilan selvittämiseen. Erityistapauksissa, kuten eräissä perinnöllisissä sairauksissa, saatetaan tutkia D-1,25:n pitoisuus.

Vähäinen auringonvalo aiheuttaa D-vitamiinin puutetta, jota on vaikea korjata pelkästään ravinnolla. D-vitamiinin saanti kasvisruoasta on vähäistä. Eräät ruoansulatuskanavan, maksan tai munuaisten sairaudet tai pitkäaikainen epilepsialääkitys voivat myös pienentää D-vitamiinitasoa.

Vaikea puutostila aiheuttaa lapsille riisitaudin ja aikuisille osteomalasian eli luun pehmenemisen. Ikääntyvillä riittävä D-vitamiinin saanti ehkäisee osteoporoosia (ks. D-vitamiini).