Tulehduksellisia suolistosairauksia (IBD eli inflammatory bowel disease) ovat haavainen paksusuolitulehdus (colitis ulcerosa) ja Crohnin tauti Ulosteen kalprotektiinia käytetään näiden sairauksien diagnostiikassa. Siitä on hyötyä myös taudin aktiivisuuden ja hoidon tehon seurannassa.

Kalprotektiini on pääosin neutrofiilistä soluista peräisin oleva valkuaisaine, jonka määrä ulosteessa kohoaa suoliston tulehduksen seurauksena. Kalprotektiini on tasaisesti jakautunut ulosteeseen ja säilyy ulosteessa melko hyvin. Etuna on myös, että kertanäytteen ja ulostekeräyksen luotettavuus on yhtä hyvä eli ei tarvita useita eri päivien näytteitä.

Normaalipitoisuus sulkee pois kohtalaisen luotettavasti aktiivisen suolistosairauden, mutta proktiitissa eli peräsuolen alueen haavaisessa paksusuolitulehduksessa, jossa peräsuoli tyhjenee tiheästi, kalprotektiiniarvo voi olla normaali.

Tulehduskipulääkkeet voivat limakalvovaurioita aiheuttamalla tuottaa vääriä positiivisia testituloksia, ja siksi niitä ei pitäisi käyttää pariin viikkoon ennen testiä.