Etusivu » Suolen umpipussitauti (divertikuloosi ja divertikuliitti)

Suolen umpipussitauti (divertikuloosi ja divertikuliitti)

Lääkärikirja Duodecim
9.10.2019
sisätautien erikoislääkäri Pertti Mustajoki

Suolen umpipussitaudissa eli divertikuloosissa paksusuolen seinämään on syntynyt pullistumia eli divertikkeleitä (ks. röntgenkuva «Suolen umpipussitauti (divertikuloosi)»1). Ne syntyvät hiljalleen vuosien kuluessa ilmeisesti siksi, että suolen sisällä oleva paine pullistaa suolen heikkoa kohtaa ulospäin. Ummetustaipumus ja vähäkuituinen ruoka lisäävät painetta paksusuolessa ja siten myös umpipussien muodostumista.

Pullistumia syntyy ikääntymisen mittaan. Alle 45-vuotiailla suolen yksittäisiä pullistumia (divertikkeleitä) on noin kymmenellä sadasta, yli 80-vuotiailla suurimmalla osalla. Silloin kun pullistumia syntyy useita, yleensä kymmeniä, puhutaan umpipussitaudista eli divertikuloosista.

Oireet

Umpipussitauti ei tunnu lainkaan, ja useimmilla ihmisillä se on koko elämän täysin oireeton. Noin joka viidennellä umpipussitautiin liittyy oireita. Tavallisesti ne ilmenevät erilaisina ”ruoansulatushäiriöinä”: epäsäännöllinen vatsan toiminta, ummetus, ilmavaivat. Oireet ovat usein samantyyppisiä kuin ärtyvässä suolessa (ks. «Ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS)»1).

Sadasta umpipussitaudista kärsivästä 1–2:lle kehittyy äkillinen umpipussitulehdus eli divertikuliitti. Tällöin esiintyy yleensä vasemmalla alavatsalla päiväkausia kestävää kipua ja lievää kuumetta.

Joskus harvoin umpipussi saattaa vuotaa verta suolen sisään, jolloin voi syntyä anemiaa. Pahin mutta onneksi hyvin harvinainen lisätauti on umpipussin puhkeaminen, johon liittyy äkisti alkava kova vatsakipu. Seurauksena on pikaista hoitoa vaativa vatsakalvon tulehdus.

Itsehoito

Jo syntyneet suolen umpipussit eivät palaudu, mutta tulehdusta ja muita lisätauteja voidaan todennäköisesti ehkäistä ummetuksen (ks. «Ummetus»2) tehokkaalla hoidolla. Tähän kuuluu kuitupitoinen ruokavalio, jota on selostettu ummetuksen hoidon yhteydessä.

Hoito

Paksusuolen umpipusseja todetaan usein, kun muiden oireiden vuoksi tehdään paksusuolen tähystys tai varjoainetutkimus. Näin todettujen oireettomien umpipussien vuoksi ei tarvita muita lääkärin tutkimuksia, mutta ummetuksen itsehoito ja kuitupitoinen ruokavalio ovat paikallaan.

Jos on todettu suolen umpipusseja ja ilmaantuu voimakkaita vatsakipuja (ks. «Äkillinen vatsakipu (akuutti vatsa)»3), on syytä hakeutua viivyttelemättä hoitoon. Siinä vaiheessa yleensä ei tiedetä, johtuvatko oireet umpipussien lisätaudeista vai jostain muusta vatsan alueen sairaudesta. Lääkärin tutkimuksessa oireiden syy selviää.

Lieväoireinen umpipussitulehdus (divertikuliitti) ei muuten terveellä henkilöllä välttämättä vaadi antibioottihoitoa – oireiden lievitys kipulääkkeellä riittää. Antibiootti aloitetaan, jos oireet eivät muutamassa päivässä hellitä tai pahenevat. Jos oireet ovat voimakkaat ja potilaalla on kuumetta ja kovia vatsakipuja, hoito tapahtuu sairaalassa.

Leikkaushoitoa ei umpipussitulehduksen vuoksi yleensä tarvita. Ainoastaan jos tulehduksia esiintyy toistuvasti, harkitaan umpipusseja sisältävän suolen osan poistamista leikkauksella. Hyvin harvinainen puhjennut umpipussi vaatii välittömän leikkauksen. Toinen hyvin harvinainen häiriö umpipussitaudissa on verenvuoto, joka joudutaan yleensä leikkaamaan.

Ehkäisy

Paksusuolen umpipussien syntyä voidaan ehkäistä samoilla toimenpiteillä kuin ummetusta eli kuitupitoisella ruokavaliolla ja liikunnalla; ks. «Ummetus»2.

Käytettyjä lähteitä

Kellokumpu I. Divertikuliitti ja divertikuloosi. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 28.12.2018.

Mäkelä J ym. Koolonin divertikuliitin hoitolinjat. Duodecim 2010;126:788-93. (Lue artikkeli)

Mali J, Mentula P, Sallinen V. Komplisoitumaton divertikuliitti. Duodecim 2017;133(1):5-6. (Lue artikkeli)