Etusivu » Hakutulokset » Kuiva iho

Kuiva iho

Lääkärikirja Duodecim
19.12.2019
ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Kristiina Airola

Kuiva iho on subjektiivinen tunne siitä, että iho on kuiva, kutiaa ja hilseilee. Lääketieteellisesti kuiva iho tarkoittaa sellaista ihoa, jossa veden haihtumista estävien rasvojen määrä ihon uloimmassa kerroksessa eli sarveissolukerroksessa on niin pieni, että vettä pääsee haihtumaan ihon syvemmistä kerroksista. Seurauksena ihon pintakerros eli epidermis kuivuu (ks. «Ihon rakenne ja muutokset ikääntyessä»1). Kuivuminen aiheuttaa ihoon lievän tulehduksen, joka aistitaan kutinana (kuva «Ihon kuivuudesta johtuva ihottuma (asteatoottinen ekseema)»1).

Veden haihtumista estävä rasvakerros muodostuu ihosolujen itsensä valmistamista keramideista (pitkäketjuisista neutraaleista rasvoista), kolesterolista ja rasvahapoista. Keramidien tuottonopeuteen vaikuttaa muun muassa perimä. Noin joka viidennellä lapsella ja aikuisella on ns. atooppinen, kuiva iho, jolloin keramidien synteesi on normaalia vähäisempää. Toisena tekijänä on keratiinin aineenvaihduntaan ja rakenteeseen vaikuttavan filaggriiniproteiinia koodaavan geenin poikkeava toiminta (ks. «Atooppinen ekseema (ihottuma)»2). Keramidien tuotto vähentyy myös iän myötä. Sen takia suurin osa vanhuksista kärsii kuivasta ihosta.

Ihon kuivuutta ei voi mitata silmällä. Se mitataan joko ihon läpi haihtuvan veden määränä tai ihon pintaosien kosteutena.

Oireet

Kuiva iho kutisee ja tuntuu karhealta. Oireita esiintyy etenkin talvella. Taustalla on usein atooppinen taipumus. Myös iän myötä iho ohentuu ja keramidien tuotanto vähenee, jolloin iho tulehtuu ja alkaa kutista, hilseillä ja halkeilla (ks. «Ihon rakenne ja muutokset ikääntyessä»1).

Etenkin yli 60-vuotiailla miehillä esiintyy säärissä ja käsien päällä ihon kuivuudesta johtuvaa ns. asteatoottista ihottumaa (eczema asteatoticum; ks. kuva «Ihon kuivuudesta johtuva ihottuma (asteatoottinen ekseema)»1).

Itsehoito

Kuivaihoisen ei tarvitse välttää ihon pesua, ja lika ja hiki kannattaa aina pestä pois. Runsas saippuan ja pesuharjan käyttö kuitenkin pahentavat kuivumista. Kevyitä vesipitoisia perusvoiteita voi käyttää saippuan sijaan, ja perusvoiteen käyttö heti pesun jälkeen estää ihon kuivumista ja sitoo ihoon kosteutta (ks. «Perusvoiteet»3). Yleensä kuivalle iholle sopii parhaiten rasvaisempi perusvoide. Hoitovoide kannattaa kuitenkin valita oman ihon tuntemusten perusteella. Jos 1–2 päivittäistä voitelukertaa ei pidä ihoa tarpeeksi kosteana, tulehdus on syytä hoitaa hydrokortisonivoiteella.

Auringon ultraviolettisäteily paksuntaa ihon pintakerrosta ja siten vähentää veden haihtumista.

Milloin lääkäriin?

Hankala, omaa tai läheisten elämää häiritsevä kutina on syy lähteä lääkäriin. Se, mikä ihmisen omin silmin näyttää pelkästään kuivalta iholta, voi lääkärin silmin olla jo erytrodermia eli punaiho. Sen hoito on aina suunniteltava tapauskohtaisesti.

Ehkäisy

Ihon hyvä perushoito eli rasvaus ja liiallisen saippuapesun välttäminen etenkin talvikaudella ehkäisevät ihon kuivumista. Myös hyvä ravitsemustila ylläpitää ihon kosteustasapainoa.

Käytettyjä lähteitä

Anderson CK. Asteatotic eczema. eMedicine «https://emedicine.medscape.com/article/1124528-overview»1 (vaatii käyttäjätunnuksen). Päivitetty 7.8.2019.

Käypä hoito -suositus Atooppinen ekseema «https://www.kaypahoito.fi/hoi50077»2

van Zuuren EJ, Fedorowicz Z, Christensen R ym. Emollients and moisturisers for eczema. Cochrane Database Syst Rev 2017;2():CD012119. «PMID: 28166390»PubMed