Etusivu » Vesikives

Vesikives

Lääkärikirja Duodecim
15.10.2019
yleislääketieteen erikoislääkäri Osmo Saarelma

Syyt ja oireet

Vesikives (hydroseele) on kivekseen liittyvä nestekeräytymä, jossa nestettä kertyy kivestä ja siemennuoraa ympäröivän tuppikalvon sisään. Itse kiveksessä ei ole tällöin vikaa. Nestekertymä voi olla synnynnäinen, jolloin tuppikalvo ei ole sulkeutunut kivesten laskeutumisen jälkeen ja sen sisäinen tila on yhteydessä vatsaonteloon. Yhteys useimmiten sulkeutuu kahden vuoden ikään mennessä.

Vesikives voi kehittyä myöhemminkin, myös aikuisiällä, mutta nestepussi ei silloin yleensä ole yhteydessä vatsaonteloon. Vesikiveksen oireena on kivespussiin ilmaantuva joskus kookaskin patti, joka tunnustellessa on pehmeä ja vaikuttaa nesteen täyttämältä. Jos hämärässä huoneessa kivespussin taakse vie valolähteen, pussi näyttää läpikuultavalta.

Milloin lääkäriin

Pieni pehmeä vesikives ei tarvitse hoitoa, mutta sekä lapsen että aikuisen kookas vesikives vaatii lähes aina parantuakseen hoitotoimia. Aikuisille, joilla nestekertymä ei ole yhteydessä vatsaonteloon, voidaan antaa skleroterapiahoitoa, jossa pussiiin ruiskutetaan ainetta, joka aiheuttaa nestepussin seinämien liimautumisen niin, ettei uutta nestekertymää pääse muodostumaan. Vesikiveksen hoito saattaa vaatia useita skleroterapiahoitoja. Jos toistuvatkaan hoidot eivät estä uusiutumista, voidaan päätyä leikkaushoitoon.

Lapsen kookas vesikives on yleensä yhteydessä vatsaonteloon, eikä siihen siksi voi antaa ruiskehoitoa, vaan se hoidetaan leikkaamalla, mikäli tila ei itsestään ole parantunut noin vuoden ikään mennessä. Lääkäriin on syytä hakeutua etenkin, jos kivespussin patin luonteesta on epäselvyyttä tai se aiheuttaa haittaa.

Käytettyjä lähteitä

Raitanen M. Suurentunut kivespussi ja kivespussin resistenssit. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online; vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 30.10.2018.

Hydrocele in infants and children. DynaMed Plus [Internet]. Ipswich (MA): EBSCO Information Services. 1995 - . Record No. 913127, (päivitetty 30.11.2018, luettu 15.10.2019).

Hydrocele in adults and adolescents. DynaMed Plus [Internet]. Ipswich (MA): EBSCO Information Services. 1995 - . Record No. 116012, (päivitetty 30.11.2018, luettu 15.10.2019).

Leskinen M, Ala-Lipasti M, Marttila T, Paaso I, Raitanen M. Kivespussin resistenssit aikuisilla. Duodecim 2009;125:1869–76 «/xmedia/duo/duo98273.pdf»1.