Etusivu » Tatuointi

Tatuointi

Lääkärikirja Duodecim
24.9.2012
ihotautien erikoislääkäri Matti Hannuksela

Tatuointeja on kahdenlaisia, muutamassa päivässä tai viikossa pois kuluvia hennatatuointeja ja pysyviä, neulaamalla tehtyjä tatuointeja.

Hennatatuointi

Varsinaisessa hennatatuoinnissa tarvitaan kuminen sapluuna, kaavain, joka liimataan ihoon. Sen aukkoihin levitetään väripastaa, joka sisältää mm. Lawsonia-pensaiden lehdistä saatavaa hennaa ja mustia värejä, kuten parafenyleenidiamiinia. Väriaineet saattavat allergisoida. Myös kumisapluunasta on kuvattu allergiareaktioita. Allergiareaktiot ovat tavallisesti paikallisia, mutta myös yleistyneitä reaktioita tavataan. Oireet saattavat kestää joitakin viikkoja.

Neulatatuointi

Ammattitatuoijat käyttävät koneita, joissa neula pistää aina samaan syvyyteen verinahkaan. Kotitatuoinneissa neulanpistojen syvyys vaihtelee huomattavasti. Kummassakin menetelmässä neula vie mukanaan värin, joka jää pysyvästi verinahan kollageenisäikeiden väliin.

Kotitatuoijat käyttävät värilähteenä milloin kuivamustekynää, milloin tussia tai mustetta. Ammattitatuoijien värivalikoima on laaja. Musta väri voi olla hiiltä, rautapigmenttiä tai keskiamerikkalaisesta Haematoxylon camphechisnum -puusta tehtyä uutetta. Ruskea väri, okra, on saveen sekoitettua rautaoksidia, punainen väri elohopea-, kadmium-, rauta- tai naftoliyhdisteitä, oranssi kadmiumseleenisulfaattia tai atsovärejä, keltainen kadmiumin, kromin, raudan tai lyijyn yhdisteitä tai kurkumajauhetta, vihreä kromin, kuparin, raudan, lyijyn tai alumiinin yhdisteitä tai atsoväriä, sininen kuparin, alumiinin tai kromin yhdisteitä, violetti magnesiumin tai alumiinin yhdisteitä ja valkoinen väri lyijykarbonaattia, titaanidioksidia, bariumsulfaattia tai sinkkioksidia. Useimmat neulatatuointivärit ovat kiinalaista alkuperää eikä niiden tarkkaa koostumusta saada useinkaan selville. EU:ssa on laadittu luettelo sallituista tatuointiväreistä, mutta sitä ei liene otettu käyttöön Suomessa. Sen määräykset ovat osittain epäselviä.

Neulatatatuoinnin jälkihoito

Tatuoidessa vuotaa hieman verta, ja tatuointikohtaan tulee rupi. Uusi tatuointi pestään kahdesti päivässä ja voidellaan rasvaisella perus- tms. voiteella 4–10 kertaa vuorokaudessa. Neulajäljet parantuvat yleensä 3–4 viikossa. Alueelle voi tulla sinä aikana infektio, joka hoidetaan antiseptisellä voiteella, joskus antibioottikuurilla.

Tatuoinnin haitat

Monet katuvat tatuointejaan. Etenkin huonosti tehdyt tatuoinnit halutaan poistattaa.

Allergia tatuointiväreille on mahdollista. Useat niistä ovat lisäksi myrkyllisiä, mutta varsinaisia myrkkyvaikutuksia ei ole kuitenkaan alan lehdissä julkaistu. Sen sijaan useille nelatatuointiväreille voi tulla allergiseksi. Reaktio kestää sellaisessa tapauksessa pitkään, tavallisesti kuukausia. Myös ihosyöpiä ja niiden esiasteita on kuvattu.

Heti tatuoinnin jälkeen alue voi infektoitua. Se hoidetaan tavalliseen tapaan antibiootilla. Useassa Euroopan maassa on viime vuosina ollut käytössä tatuointivärejä, joissa on ollut mukana mykobakteereita. Ne ovat aiheuttaneet hankalsti pois hoidettavia infektioita.

Jos kaduttaa, saako tatuoinnin pois?

Tatuointi voidaan yleensä häivyttää, harvoin poistaa kokonaan jollakin seuraavista keinoista.

Leikkaus. Pienet tatuoinnit on viisainta poistaa leikkaamalla. Siitä jää arpi. Arven koko riippuu tatuoinnin koosta ja paikasta sekä perinnöllisestä parantumistaipumuksesta.

Hionta, kemiallinen kuorinta ja nestetyppijäädytys (kryohoito) sopivat pinnallisiin tatuointeihin. Tatuointi häviää harvoin kokonaan. Toimenpiteestä voi jäädä arpi.

Laser. Useat erityyppiset laserit sopivat tatuointien poistoon. Sinimustat ja punaiset värit poistuvat täydellisimmin, vihreät huonoimmin. Hoitokertoja tarvitaan 2–8, ja pigmenttiä voi siitä huolimatta jäädä jäljelle. Toimenpiteestä voi jäädä arpi.

Vastatatuointi. Tatuointi peitetään valkealla tai harmaalla pigmentillä tavallisen tatuoinnin tapaan.

Häivytys voiteilla. Markkinoilla on joitakin voiteita, jotka ihoon hangattuna vaalentavat tatuointia. Kokonaan ne eivät pysty väriä häivyttämään.

Käytettyjä lähteitä

Tanzi EL. Tattoo reactions. www.emedicine.medscape.com/article/1124433 (vaatii käyttäjätunnuksen)

Kluger N, Koljonen V, Ranki A. Tatuoinnit - mitä lääkärin tulee tietää? Duodecim 2011; 127: 2383–92.

Lisää tietoa aiheesta

Hannuksela M. Tatuointiväreissä on myrkyllisiä aineita, mutta konsulit vain nukkuvat. Duodecim 2005; 121: 1805–6 «/xmedia/duo/duo95181.pdf»1.

Hannuksela M. Konsuleilla edelleen heräämisvaikeuksia. Duodecim 2011; 127: 313.