Etusivu » Vuoto rinnasta, rintaerite

Vuoto rinnasta, rintaerite

Lääkärikirja Duodecim
25.9.2019
naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Aila Tiitinen

Rintaerite voi olla molemminpuolista tai toispuolista. Verinen erite edellyttää aina kasvaimen poissulkemista riittävin tutkimuksin (ks. «Rintasyöpä: toteaminen ja ennuste»1).

Vihertävä, rusehtava tai keltainen erite tai erite useammasta kuin yhdestä nännitiehyestä ei viittaa syöpään.

Maitovuoto rinnoista eli galaktorrea (ks. «Maitovuoto rinnoista»2) on melko tavallinen oire synnyttäneillä naisilla, synnyttämättömillä sen sijaan harvinainen.

Taudin toteaminen

Puristelemalla ja tunnustelemalla selvitetään eritteen tois- tai molemminpuolisuus. Verisen tai toispuolisen ei-maitomaisen eritteen tutkimuksiin kuuluvat rintojen tunnustelu (kyhmyt, eritteen tulokohdan etsiminen nännin ympäriltä sormella painaen) ja erilaiset kuvantamistutkimukset (mammografia-, kaiku- ja duktografiatutkimukset).

Syyt

Vastasyntyneeltä muutaman viikon ikään asti erittyvä maito on viaton ilmiö, joka ei vaadi tutkimuksia.

Tytöillä rintarauhasen kehitys on ensimmäinen merkki murrosiän alkamisesta. Se käynnistyy 8–13-vuotiaana. Siihen voi liittyä vähäistä eritettä nännistä.

Raskauden aikana rintarauhanen kasvaa ja valmistautuu imetykseen. Loppuraskauden aikana nännin päässä voi näkyä maitomaista tai kellervää kuivaa eritettä.

Veristä eritettä rinnoista ilman taustalla olevaa poikkeavuutta voi esiintyä raskauden aikana tai pian sen jälkeen.

Synnytyksen jälkeen rinnat erittävät herkästi ärsytyksestä (rintojen puristelu) maitomaista tai vetistä eritettä. E-pillerien käytön aloitus voi myös laukaista tämän oireen tai pitkittää maidoneritystä.

Useat lääkkeet voivat aiheuttaa sivuoireenaan rintaeritystä, joka usein on maitomaista.

Tavallisin (n. 40 %) erittävän rinnan aiheuttaja on maitotiehyen sisäinen limakalvon kasvain (epiteelin intraduktaalinen papillooma). Muutos voidaan todeta vain rauhastiehyen kautta tehtävällä varjoainekuvauksella (ns. duktografialla). Yksittäiset papilloomat ovat yleensä hyvänlaatuisia.

Rauhastiehyen laajentuma, ns. duktektasia, voi aiheuttaa kirkasta tai vihertävää neste-eritystä. Ultraäänitutkimuksella voi joskus havaita laajentuneen tiehytalueen.

Milloin lääkäriin

Lääkärin tutkimuksiin on aina syytä hakeutua, jos rinnasta tulee veristä eritettä. Samoin tutkimukset ovat aiheellisia, jos muu rintaerite jatkuu pitkään, se on märkäistä (kellertävää, pahanhajuista) tai siihen liittyy muita rinnan oireita, kuten kipua ja särkyä, tai rinnassa tuntuu kyhmy tai muu poikkeavuus.

Lähteet

Puistola U. Erittävä rinta ja imettämättömän rintatulehdus. Lääkärin tietokannat / Lääkärin käsikirja [online, vaatii käyttäjätunnuksen]. Kustannus Oy Duodecim. Päivitetty 3.10.2018.