Etusivu » Kurkunpäätulehdus

Kurkunpäätulehdus

100 kysymystä lastenlääkärille
22.1.2009
Hannu Jalanko

Nielun alapuolella on kurkunpää, jossa sijaitsevat henkitorven yläosa, äänihuulet ja kurkunkansi. Tämä alue tulehtuu usein osana laajempaa hengitysteiden tulehdusta. Varsinaisesta kurkunpäätulehduksesta (laryngitis acuta eli laryngiitti) puhutaan silloin, kun oireet keskittyvät kurkunpään alueelle.

Miten kurkunpäätulehdus ilmenee?

Kurkunpäätulehdus aiheuttaa tyypillisesti äänen käheyttä tai peräti äänen katoamisen. Tämä johtuu äänihuulten tulehtumisesta ja turpoamisesta. Toinen oire on kumea ja kuiva yskä, jota kuvaillaan sanoilla "haukkuva" tai "hyljemäinen". Yskän tunnistaa helposti sen kerran kuultuaan. Kolmas oire on sisäänhengityksen rohina ja vaikeutuminen (stridor). Tätä ei esiinny kaikilla lapsilla, mutta se on oireista tärkein, koska selvä hengityksen vaikeutuminen edellyttää lääkäriin lähtöä.

Kurkunpäätulehdus voi kehittyä hitaasti muutaman päivän aikana ja ilmetä lisääntyvänä käheytenä ja pahenevana yskänä ja lopulta hengitysvaikeutena. Toinen taudinmuoto on äkillisesti kehittyvä tulehdus, jolloin oireet ilmaantuvat nopeasti ja usein yöaikaan. Tätä muotoa esiintyy ennen kaikkea pienillä pojilla ja ongelma saattaa toistua useamman kerran lapsuudessa. Ensimmäisellä kerralla kumea yskä ja rohiseva hengitys ovat pelottava kokemus ja vanhemmat hakeutuvat ymmärrettävästi lapsen kanssa päivystävälle lääkärille.

Mikä aiheuttaa kurkunpäätulehduksen?

Kurkunpäätulehduksen aiheuttavat virukset. Tärkein aiheuttaja on parainfluenssavirus, jota esiintyy ennen kaikkea loppusyksystä. Myös monet muut virukset voivat laukaista kurkunpäätulehduksen.

Miten kurkunpäätulehdusta hoidetaan?

Kurkunpääntulehdusta ei voi hoitaa antibiootilla, koska kyse on virustaudista. Mikäli ongelmana on käheä yskä ilman hengitysvaikeutta, erityistä lääkitystä ei tarvita. Jos lapselle kehittyy hengitysvaikeus, ensimmäinen toimenpide on ottaa lapsi syliin istuvaan asentoon, koska tällöin hengitys sujuu parhaiten. Lapsen vieminen kylmään ilmaan, kuten parvekkeelle, voi helpottaa oireita. Hoidoksi voidaan myös tarjota kylpyhuoneessa haaleaa vesihöyryä; hoito onnistuu parhaiten suihkuttamalla vettä kylpyammeeseen ja seinillekin. Itku ja pelko pahentavat ahdistusta ja niinpä on tärkeätä pysyä rauhallisena. Höyryhengitystäkään ei tule antaa väkisin. Jos hengitysvaikeus hoidosta huolimatta lisääntyy, tulee hakeutua päivystävälle lääkärille, joka voi edelleen lähettää potilaan sairaalahoitoon.

Lääkärin vastaanotolla tai sairaalan poliklinikalla kurkunpäätulehduksen hoitona käytetään sumutteena annettavaa adrenaliinia ja kortisonia. Usein nämä hoidot laukaisevat tilanteen ja potilas päsee kotihoitoon. Kotona voidaan kortisonitabletteja antaa parin päivä ajan. Pienellä osalla lapsista hengenahdistus ei laukea poliklinikalla , vaan lapsi otetaan sairaalahoitoon muutamaksi päiväksi.

Milloin lääkäriin?

Äänen käheys tai kumea yskä ilman hengityksen rohinaa tai ahdistusta ei edellytä lääkäriin lähtöä. Ne paranevat itsestään muutamassa päivässä. Lääkäriin on syytä kuitenkin hakeutua, jos:

  • Lapsella on hengitysvaikeus eli hengitys on rohisevaa, työlästä ja tihentynyttä.
  • Työläs hengitys jatkuu useita tunteja ja lapsi väsähtää.
  • Lääkärissäkäynnin jälkeen hengenahdistus uusiutuu.