Etusivu » Sähköhammasharjat

Sähköhammasharjat

Terve suu
10.6.2015
Helena Heikka

Sähköhammasharja (kuva «Sähköhammasharjoja»1) on tehokas ja hellävarainen puhdistusväline, kun sitä käytetään oikein. Sähköhammasharjan pyöreä ja pieni harjaspää mahdollistaa hankalienkin paikkojen puhdistamisen.

Sykkivää edestakaista kiertoliikettä tekevällä harjaspäällä varustettu sähköhammasharja vähentää plakkia ja ientulehdusta tehokkaammin kuin tavallinen hammasharja. Pyörivä ja sykkivä liike puhdistaa hampaan pinnat hyvin, kun puhdistukseen käytetään riittävästi aikaa ja harjaspäätä ohjataan huolellisesti hampaiden kaikilla pinnoilla.

Joissakin malleissa on ajastin, joka ohjaa siirtymään seuraavan alueen puhdistamiseen. Yleensä harjausaika on 30 sekuntia neljännestä kohti, jolloin kokonaisajaksi tulee 2 minuuttia.

Oikea käyttötapa

Harjauksen alussa hammastahna levitetään kaikkiin hampaisiin ja sen jälkeen sähköhammasharjaa kuljetetaan rauhallisesti ja järjestelmällisesti jokaisen hampaan pinnalla. Sähköhammasharjan liike tulee harjasta eikä harjausliikettä tehdä omalla kädellä.

Sähköhammasharjan käytössä tulee muistaa, että harjaa ei paineta liian kovaa hammaspintaa vasten. Useissa sähköhammasharjoissa on turvamekanismi, joka pysäyttää harjausliikkeen, jos harjaa painetaan liian kovaa.

Ääniaaltotekniikalla toimiva harja

Ääniaaltotekniikalla toimivaa sähköhammasharjaa liikutetaan samaan tapaan kuin tavallista hammasharjaa. Harja asetetaan ienrajaan 45 asteen kulmaan ennen sen käynnistystä. Harjaa liikutetaan pyöreällä liikkeellä siten, että harjasten päät ulottuvat hammasväliin.

Harjasten leveä pyyhkivä liike saa aikaan tehokkaan ja hellävaraisen puhdistustuloksen myös vaikeasti tavoitettavilta alueilla ja ienrajassa. Harjaspäässä on kapea, viistosti muotoiltu kaulaosa, jotta se ulottuu pidemmälle poistamaan plakkia. Ääniaaltotekniikalla toimivien sähköhammasharjojen haittana on särisevä ja ujellusta muistuttava ääni, joka voi olla häiritsevä ja lapsille pelottava.

Asentoälykäs sähköhammasharja

Asentoälykkään sähköhammasharjan erikoisuutena on mahdollisuus harjan asennon mukaan automaattisesti säätyvään harjausliikkeeseen. Toiminto perustuu laitteen sisällä oleviin asentotunnistimiin.

Kun älytunnistintoiminto on käytössä ja harja on suunnattuna hampaan sivupinnalle, harjausliikkeen nopeus on pienimmillään ja harjasten liike sivuttaista. Purupinnoille suunnattuna harjausnopeus on suurimmillaan.

Harjassa olevasta pienehköstä näytöstä voidaan katsoa valittu puhdistusasetus. Laite myös muistaa edellisen kerran viimeisimmän puhdistusasetuksen.

Soveltuvuus ja valintaperusteet

Sähköhammasharja soveltuu kaikille. Erityisesti sähköhammasharjasta on hyötyä henkilöille, joilla on vaikeuksia suuhygienian toteuttamisessa, joiden käden motoriikka on heikentynyt ja joiden motivaatio suun hoitoon on huono.

Sähköhammasharjan valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, kuinka selkeästi eri käyttäjille tarkoitetut harjaspäät erottuvat toisistaan, miten helposti harjaspään kiinnittäminen sujuu, millaista liikettä harjaspää tekee ja kuinka sujuvasti käynnistyskytkin toimii. Myös runko-osaa kannattaa sovitella käteen.

Harjaspäät suositellaan vaihdettavan riittävän usein, vähintään 3 kuukauden välein. Joidenkin ääniaaltoharjojen vaihtoväliksi suositellaan 6 kuukautta.