Etusivu » Nuuskan vaikutukset suun terveyteen

Nuuskan vaikutukset suun terveyteen

Terve suu
10.6.2015
Helinä Keskinen ja Anna Maria Heikkinen

Nuuskaan voidaan maun parantamiseksi lisätä sokeria, mikä aiheuttaa hampaiden reikiintymistä. Reikiintyminen kohdistuu erityisesti hampaiden ienrajoihin lähelle sitä kohtaa, missä nuuskaa pidetään.

Muita nuuskan suuvaikutuksia ovat paikalliset limakalvovauriot, ienmuutokset, ienvetäytymät ja hampaiden värjääntymät (ks. taulukko «Nuuskan suuvaikutukset.»1). Kohdasta, jossa nuuskaa usein pidetään, ikenet voivat vetäytyä ja tulehtua sekä juurenpinnat paljastua. Tällöin hampaiden kiinnitys heikkenee ja jos tilanne etenee pitkälle, hampaat voivat alkaa irrota. Kun nuuskaa pidetään usein samassa paikassa, siinä limakalvo paksuuntuu "norsunnahaksi" (kuva «Nuuskan suuvaikutuksia»1). Alue voi muuttua käytön jatkuessa haavaiseksi, ja se voi merkitä alkavaa syöpää (ks. «Suusyöpä»1).

Ns. energia- tai yrttinuuskaa myydään virheellisesti jopa terveystuotteena. Kuitenkin sen kautta lasten ja nuorten on helppo omaksua nuuskaus tapana, eikä sitä voida suositella käytettäväksi lainkaan.

Taulukko 1. Nuuskan suuvaikutukset.
Hampaiden värjäytymätNikotiini värjää hampaat ja paljastuneet juurialueet pysyvästi ruskeiksi.
Hampaiden kuluminenNuuskan sisältämät hiekanjyvät kuluttavat hammaspintoja.
Hampaiden reikiintyminenNuuskan sisältämä sokeri aiheuttaa reikiä, erityisesti ienrajoihin.
Ikenien vetäytyminenIkenet vetäytyvät pysyvästi niissä kohdissa, joissa nuuskaa pidetään toistuvasti, hampaiden kiinnitys vähenee.
Suun limakalvon muutoksetNuuskan pitokohdassa limakalvo muuttuu vaaleaksi, ryppyiseksi "norsunnahaksi" (luokka 1), myöhemmin punakirjavaksi ja haavaiseksi (luokka 2). Muutoksiin liittyy suusyöpäriski.
Pahanhajuinen hengitysSuun bakteerit kiinnittyvät helposti nuuskan aiheuttamiin suun limakalvon poimuihin.