Etusivu » Perikoroniitti (viisaudenhampaisiin liittyvä ientulehdus)

Perikoroniitti (viisaudenhampaisiin liittyvä ientulehdus)

Terve suu
10.6.2015
Anne Hiiri

Viisaudenhampaat puhkeavat keskimäärin noin 20 vuoden iässä, naisilla hiukan aiemmin kuin miehillä. Osittain puhjenneeseen viisaudenhampaaseen liittyy joskus hammasta ympäröivän ikenen paikallinen tulehdus, perikoroniitti, joka voi olla hyvin kivulias ja usein syynä nuorten aikuisten suunhoitokäyntiin.

Aiheuttajat

Perikoroniitin aiheuttaa puhkeavaa viisaudenhammasta ympäröivän kudoksen tulehdus, jota edesauttaa muun muassa alaleuan hampaiden ahtaus, alaviisaudenhampaan osittainen puhkeaminen ja hampaan puhkeamisasento.

Tunnistaminen

Perikoroniitti on lähes tulkoon aina nuorten aikuisten puhkeaviin viisaudenhampaisiin liittyvä vaiva. Perikoroniitti on yleisempää alaleuan viisaudenhampaissa kuin yläviisaudenhampaissa.

Perikoroniitin oireita ovat kipu, erityisesti yhteen purtaessa, turvotus, pahanhajuinen hengitys, märkävuoto viisaudenhampaan ientaskusta ja vakavammissa tapauksissa märkäpaiseen muodostus, suun avaamisvaikeudet ja kuume.

Itsehoito

Tulehtuneen viisaudenhammasalueen hyvä puhdistus hammasharjalla voi lieventää perikoroniitin oireita. Tilapäisesti voi käyttää ohjeiden mukaisesti apteekista ilman reseptiä saatavia suuhuuhteita (esim. klooriheksidiiniä sisältäviä).

Asiantuntijahoito

Mikäli viisaudenhampaiden perikoroniitti ei mene ohi tai vaivat uusiutuvat, on aika ottaa yhteyttä hammashoitolaan. Perikoroniitin akuutissa vaiheessa hammaslääkäri saattaa myös määrätä antibiootti- ja särkylääkkeitä oireiden helpottamiseksi, mutta niillä ei perikoroniittivaivaa yleensä hoideta lopullisesti.

Hoitona on puhkeavan hampaan poisto. Joskus vaivat saadaan vähenemään poistamalla tulehtuneeseen ikeneen purennassa osuva vastapuolen viisaudenhammas eli useimmiten yläviisaudenhammas oireilevalta puolelta. Jos viisaudenhammas joudutaan poistamaan leikkauksella, tehdään noin viikon kuluttua toimenpiteestä jälkitarkastus, jonka yhteydessä poistetaan ompeleet. Hampaan poiston jälkeiset ohjeet on käsitelty artikkelissa «Hampaan poisto ja muut suukirurgiset toimenpiteet»1.

Varsinkin alaviisaudenhampaan poiston jälkeen hampaan poistokuoppa voi kipeytyä parin päivän kuluttua poiston jälkeen. Tällöin verihyytymä on usein hävinnyt poistokuopasta liian aikaisin, jolloin paraneminen ei pääse kunnolla alkuun. Oireena on kova, jopa paheneva kipu, johon mikään särkylääke ei kunnolla auta. Poistokuopasta voi tulla myös pahaa hajua ja makua. Kuivaa poistokuoppaa voidaan hoitaa ainoastaan hammashoitolassa.

Aiheeseen liittyvä ohje, ks. Perikoroniitti «Perikoroniitti (viisaudenhampaisiin liittyvä ientulehdus)»2.