Etusivu » Leukamurtumat

Leukamurtumat

Terve suu
10.6.2015
Anne Hiiri

Tapaturman, kuten kaatumisen, lyönnin, potkun tai onnettomuuden seurauksena saattaa syntyä myös leukamurtuma.

Alaleuan murtumat

Alaleuan murtumat voivat sijaita alaleuan eri kohdissa (kuva «Alaleuan murtumien tavallisimmat murtumakohdat»1). Leukanivelen alueen murtumat ovat yleisimpiä, varsinkin lapsilla. Mitä vanhempi henkilö on, sitä useammin alaleuan murtuma sijaitsee leukakulman alueella. Mikäli henkilöltä puuttuvat kaikki hampaat, voi alaleuka murtua runko-osastaan.

Oireet

Alaleuan murtumat ovat usein molemminpuolisia. Tavallisimmat oireet ovat turvotus, purennan auki jääminen (hampaita ei saa purtua kunnolla yhteen), verenvuoto suusta ja ulkoapäin tarkasteltuna leuan vino asento. Lisäksi murtunut alaleuan alue on kipeä, murtuma-alueen viereiset hampaat liikkuvat ja huulessa voi olla tuntohäiriö.

Hoito

Hammaslääkäri tai lääkäri päättää aina leukamurtuman hoidosta. Joskus hoidoksi riittää se, että potilas liikuttelee alaleukaa varovaisesti ja syö vain pehmeää ruokaa noin kuukauden ajan. Hyvän suuhygienian noudattaminen kuuluu aina myös leukamurtumien hoitoon. Paranemista seurataan tarkasti.

Suurin osa alaleuan murtumista vaatii ylä- ja alaleukojen kiskottamisen yhteen. Potilaan ylä- ja alahampaat sidotaan yhteen metallilangoin muutaman viikon ajaksi. Tällä alaleuka saadaan liikkumattomaksi ja murtuma saa luutua rauhassa. Kiskotuksen ajan syödään nestemäistä ruokaa esimerkiksi pillin avulla.

Joskus alaleuan murtumat hoidetaan leikkauksella, jossa murtuma-alue saatetaan liikkumattomaksi pienten levyjen avulla.

Keskikasvojen ja yläleuan murtumat

Keskikasvojen ja yläleuan murtumat ovat usein seurausta väkivallasta tai onnettomuudesta. Keskikasvojen murtumiin kuuluvat nenämurtumat ja poskiluun murtumat.

Yläleuan murtumat jaetaan kolmeen ryhmään (Le Fort I, II ja III, kuva «Yläleuan tavallisimmat murtumalinjat»2) sen mukaan, mistä kohtaa kasvoja murtumalinja kulkee. Mitä ylempänä kasvoja murtumalinja kulkee, sitä vakavammasta murtumasta on kysymys. Kaikki keskikasvojen ja yläleuan alueen murtumat vaativat sairaalahoitoa.