Etusivu » Tekonivelet ja suun tulehdukset

Tekonivelet ja suun tulehdukset

Terve suu
10.6.2015
Sisko Honkala

Tekonivelleikkaukset ovat tärkeä hoitomuoto alaraajojen vaikeassa nivelrikossa sekä nivelreumaa ja muita tulehduksellisia reumatauteja sairastavilla. Tavanomaisia syitä leikkaushoitoon ovat kipu ja toimintakyvyn rajoitukset. Tekonivelten tarkoitus on parantaa mahdollisuuksia omatoimiseen selviytymiseen ja liikkumiseen.

Tulehdus suussa tekonivelen turma

Tekonivelleikkaukseen mentäessä suussa tai hampaissa ei saa olla mitään tulehduksia, sillä hoitamattomat infektiot suuontelossa voivat aiheuttaa tulehduksia muuallakin elimistössä. Ennen tekonivelleikkausta on suu tutkittava, ja jos tulehduksia löydetään, ne on hoidettava.

Suun tulehdusten hoito on tärkeää myös jatkuvasti sen jälkeen, kun tekonivel on laitettu. Jos elimistössä on vierasesine, esimerkiksi lonkan tekonivel, ovat elimistön puolustusmekanismit sen läheisyydessä, pinnalla ja sisässä huonontuneet. Alueelle syntyy tulehdus huomattavasti pienemmällä mikrobimäärällä kuin terveeseen kudokseen.

Tulehduksen voivat aiheuttaa myös bakteerit, jotka normaalisti ovat vaarattomia mutta tavanomaista vastustuskykyisempiä antibiooteille. Tekonivelen aiheuttamasta vierasesineinfektiosta ei yleensä päästä eroon muutoin kuin poistamalla tekonivel.

Suun terveydenhoito antibioottisuojassa

Hammaslääkärin antamat hoidot ja suorittamat toimenpiteet, esim. hammaskiven poisto syvistä ientaskuista tai hampaan poisto, johtavat usein suussa paikallisen puolustuksen heikentymiseen, limakalvojen vaurioihin ja veriportin avautumiseen muualle elimistöön. Bakteerit pääsevät näin leviämään verenkierron kautta muualle elimistöön.

Henkilöiden, joilla on tekonivel, tulisi tekonivelleikkauksen jälkeen kuuden kuukauden ajan saada ehkäisevä antibioottihoitokuuri ennen tällaisia hammaslääketieteellisiä toimenpiteitä. Hammaslääkärin määräämä antibiootti tulee ottaa 60 minuuttia ennen toimenpidettä (ks. «Sydänläppätulehduksen (endokardiitin) ehkäiseminen suun toimenpiteissä»1).